BYGG

Rekordmange bøter fra Arbeidstilsynet

Flere av tilsynene Arbeidstilsynet gjør avdekker brudd på reglene nå enn tidligere. Tilsynet har aldri skrevet ut så mange bøter som i 2023.

Denne hytte-byggeplassen er blant de som fikk bot fra Arbeidstilsynet i 2023. En usikret stige, plassert på usikrede planker, med flere meter ned til betong-gulv er ikke holdbart.
Denne hytte-byggeplassen er blant de som fikk bot fra Arbeidstilsynet i 2023. En usikret stige, plassert på usikrede planker, med flere meter ned til betong-gulv er ikke holdbart. Foto: Arbeidstilsynet
18. mars 2024 - 07:44

Hele 1420 ganger vedtok Arbeidstilsynet helt eller delvis stans av arbeid på grunn av av overhengende fare for liv og helse i 2023, viser tilsynets årsrapport.

I 97 prosent av tilfellene, rettet arbeidsplassen opp før nyttår.

Tilsyn er et av de viktigste virkemidlene vi har for å sikre at virksomhetene følger loven, skriver tilsynet i en pressemelding.

Høyere andel brudd

Arbeidstilsynet gjennomførte 12.808 i 2023. I 74 prosent av tilsynene, fant de brudd. 

Det er ikke første gang Arbeidstilsynet har hatt storkontroll på Sotrasambandet.
Les også

Sotrasambandet: – Bruddene er omfattende og alvorlige

Fire av ti tilsyn er i bygg- og anleggsbransjen. De fleste vedtakene om å stanse arbeidet, kom av farlig arbeid i høyden med manglende sikring.

Også industri og helse- og sosial får mange tilsyn, med henholdsvis 14 og 11 prosent av tilsynene. Det er en høy andel brudd i alle disse næringene, mener tilsynet.

Rekordmange bøter

Såkalte overtredelsesgebyr bruker tilsynet bare når de finner alvorlige, kritikkverdige eller gjentatte lovbrudd.

Tilsynet kan også politianmelde arbeidslivskriminalitet eller andre lovbrudd. 

– I 2023 vedtok vi 798 overtredelsesgebyr. Dette er det høyeste antallet overtredelsesgebyr Arbeidstilsynet noensinne har vedtatt i løpet av ett år, skriver tilsynet.

– Her er en stige plassert oppå usikrede planker. Arbeidstakerne ville havnet på et hardt betonggulv flere meter under ved fall, skriver Arbeidstilsynet. <i>Foto:  Arbeidstilsynet</i>
– Her er en stige plassert oppå usikrede planker. Arbeidstakerne ville havnet på et hardt betonggulv flere meter under ved fall, skriver Arbeidstilsynet. Foto:  Arbeidstilsynet

Tilsynet tror mer målrettede tilsyn er en av årsakene til økningen.

–   Regelverket er der for en grunn, nemlig å beskytte arbeidstakernes helse og sikkerhet. Det at vi treffer mer presist i tilsynene, fører til flere forbedringstiltak ute i virksomhetene, sier fungerende direktør Ronny Jørgenvåg.

Hver bot regnes ut individuelt. Fjorårets høyeste var på 1,2 millioner kroner, og kom etter manglende sikring på arbeidstakere som jobbet i høyden.

– Gebyret er et effektivt verktøy i innsatsen for et trygt arbeidsliv og for å bekjempe kriminelle og useriøse aktører. Det skal både bidra til forbedring i virksomheten som får gebyret, og det skal ha en preventiv effekt på andre, som ser at det får konsekvenser å bryte loven. Derfor skal det svi økonomisk for virksomhetene som begår slike lovbrudd, sier Ronny Jørgenvåg.

MQ-4C Triton er et stort ubemannet fly som opererer på rundt 15.000 meter for å overvåke store områder.
Les også

Amerikansk drone-pris reflekterer ikke Norges prislapp

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.