Enova tildeler denne uken 155 millioner kroner i støtte til åtte fjernvarmeprosjekter.
– Vi har som mål å bidra til fjernvarmeutbygging i de 20 største byene i Norge, og med denne tildelingen er 19 av disse byene på plass, sier direktør Nils Kristian Nakstad i Enova i en pressemelding.
På syv måneder har statsforetaket støttet fjernvarmebransjen med nesten en halv milliard kroner, og dermed utløst over 2,1 milliarder kroner i investeringer. Ifølge regjeringen er støtteordningene mer enn tredoblet i denne regjeringsperioden.
– Tiltakene virker
– Dette viser at tiltakspakken virker. På tross av nedgangskonjunktur har støtten utløst store investeringer, sier statssekretær i Olje- og energidepartementet Robin Martin Kåss i en pressemelding.
Fjernvarmen som har fått støtte så langt i 2009 gir til sammen 702 GWh energi i året, som tilsvarer oppvarmingsbehovet til 54 000 husstander.
– Vi er godt fornøyd med resultatet vi har oppnådd innenfor varmeområdet så langt i år, noe som har bidratt til en betydelig dreining mot bruk av ny fornybar energi, sier Nakstad.
Fyrer med flis
I den siste runden støtter Enova prosjekter som gir til sammen 247 GWh energi i året, og fyres med flis, biogass, bioolje, sjø (varmepumpe) og spillvarme fra industrien.
– Vi tar klimautfordringen på alvor. Ved en overgang til miljøvennlig fjernvarme frigjøres elektrisk kraft som kan bidra til reduserte klimautslipp og til nye arbeidsplasser. Med denne tildelingen er 19 av de 20 største byene på plass, sier Kåss.
![Xometry](https://images.gfx.no/80x/2852/2852686/xometry%2520logo%2520slogan%2520blue.png)
![](https://images.gfx.no/cx0,cy229,cw1999,ch666,2000x/2870/2870873/image1.png)
– Fjernvarme muliggjør utnyttelse av fornybare energikilder som ellers ikke ville blitt utnyttet. Infrastruktur er viktig for mulighetene både private og offentlige aktører har til å velge fornybare energikilder. Dette er også noe stadig flere potensielle kunder har merket seg, og vi forventer en økning i utvidelser i eksisterende fjernvarmenett, sier Nakstad.