Debatten raser rundt oppdrettsnæringen etter at det ble innført importforbud mot norsk laks i Russland.
Nå rettes oppmerksomheten mot fôrprodusentene. Fra flere hold kommer oppfordringer om å rense fôret. Men næringen vegrer seg for å ta en slik merkostnad.
Blir diskutert
– Dette er en bransjediskusjon som blir tatt i regi av Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening. Temaet er spennende. Men det er kun av konkurransemessige hensyn dette blir vurdert, sier Øyvind Risnes, informasjonssjef i Ewos.
Han understreker at matvaresikkerheten allerede er godt ivaretatt.
– Fôret inneholder langt mindre enn den tillatte mengden dioksiner og PCB. Og vi stoler på at helsemyndighetenes grenser er forsvarlige.
Folkehelseinstituttet vil ha rensing
Folkehelseinstituttet har gått ut med råd om at fiskefôr må renses for dioksiner, bromerte flammehemmere og PCB. Men fiskeri- og kystminister Helga Pedersen sier til Sunnmørsposten at myndighetene ikke vil innføre påbud om rensing. Hun håper likevel bransjen selv velger å gjøre det.
Hovedkilden til dioksiner og PCB i laks, er fiskeoljen som blandes inn i fôret. Fiskeriforskning har kommet med en metode for rensing av fiskeolje for tungmetaller og dioksiner til en pris på 20 øre per kilo fôr. Dette vil, i følge kyst.no, gi en ekstrakostnad for norsk laksenæring på rundt 700 millioner kroner. Til sammenligning har bransjen angivelig tapt flere milliarder kroner på grunn av kritiske medieoppslag om miljøgifter.
Danskene gjør det
Danmarks største fiskemelprodusent, TripleNine, har renset fiskeoljen i et kullfiltreringsanlegg siden 1999. Men fagsjef for mattrygghet i Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening, Henrik Stenwig, sier til Teknisk Ukeblad at kullfiltrering er uaktuelt i Norge ettersom det ikke fjerner bromerte flammehemmere.
Miljøgifter av fisk
Henrik S. Huitfelt, professor i patologi ved Universitetet i Oslo, skrev i en kronikk i Aftenposten at vi i Norge i gjennomsnitt spiser ett måltid oppdrettslaks per måned. Likevel er disse få måltidene en av de viktigste kildene til dioksiner, PCB og bromerte flammehemmere hos nordmenn.