Vestfold-bedriften Scan-Sense skal sette fart på produksjonen av sin målesensor, BoltSafe, som måler belastninger i bolter. I april settes en ny rundbordsautomat fra Tronrud Engineering inn i sensorproduksjonen. Automaten er et produkt av tett samarbeid mellom leverandørens og kundens teknikere – de er riddere av det runde bord.
Når utstyret er på plass er alt klargjort for en kommende volumproduksjon.
– Sensorproduksjonen automatiseres fordi det er ikke mulig å få til nødvendig volum og stabilitet med manuell produksjon, sier produksjonssjef ved Scan-Sense AS, Torgeir Landaas.
Men selv om masseproduksjonen snart er i gang, vil det ennå ta noen år før kapasiteten blir utnyttet. I år regner Scan-Sense med å selge 10.000 enheter. Det er fem prosent av rundbordsautomatens fulle kapasitet på 200.000 enheter i året.
– Jeg blir ikke overrasket om vi kommer opp i en årlig produksjon på 100.000 sensorer i løpet av et par år, hevder Landaas, som mener produktet har et enormt potensial.
Høye krav
BoltSafe er en sikkerhetssensor som måler strekket eller påkjenningen i bolter. Typiske bruksområder er på løftekraner, varmevekslere og sylindertopper på motorer. Sensoren erstatter vanlige skiver ved innfesting med bolter. Den består av et metallbånd i et amorft materiale – et materiale med samme krystallstruktur som glass; to metallskiver, en spole og en elektronikkbrikke.
Kravene til produksjonsnøyaktighet er svært høye. Det spesielle med rundbordsautomaten fra Tronrud Engineering er at den har åtte stasjoner som tar seg av både flytting, liming og sveising av arbeidsstykkene. Vanligvis tar slike automater seg mest av flytting av objektene. Produksjonsprosessen foregår grovt sett slik:
En metallskive løftes inn i automaten. Lim legges på skiven, og det 35 mikrometer tynne metallbåndet festes. Endene på båndet sveises fast. I neste moment blir elektronikkbrikken festet med dobbeltsidig teip. Deretter blir en kobbertråd viklet og sveiset fast på metallskiven, etter at isolasjonen er fjernet fra kobbertråden. Nytt lim legges på, og en ytre metallring presses fast. Hele prosessen skal ta 30 sekunder.
Tett samarbeid
Automatiseringsprosjektet har pågått lenge. En pilotversjon av den endelige produksjonsautomaten ble installert for fire år siden. Erfaringene etter to år med testing førte til at et nytt prosjekt ble startet for å utvikle den automaten som egentlig skulle benyttes til masseproduksjonen. To år senere er utstyret ferdig.
– Dette er et typisk prosjekt for oss. Vi kommer tidlig inn og utvikler løsninger og prototyper sammen med kunden, sier Per Kværum, daglig leder ved Tronrud Engineering.
Prosjektet har krevd en stor innsats fra både leverandør og kunde, spesielt i designfasen.
– Det har fungert mer som et partnerskap enn som et tradisjonelt leverandør/kunde-forhold. Denne maskinen kunne ikke bygges uten å koble de to miljøene tett sammen, hevder Landaas.
Automaten har kostet fem millioner kroner. Denne summen inkluderer ikke timekostnadene for folkene fra Scan-Sense.
Allsidig firma
Tronrud Engineering har tidligere automatisert produksjon av stiftepistoler, tannbørster, våpen, mobiltelefonskall og aluminiumsrør. For tiden er selskapet i full gang med å designe og bygge automatiseringsutstyr for solcelleprodusenten ScanWafer i Glomfjord.
Det er ikke bare design, montering, programmering og testing som foregår i Tronruds 3000 kvadratmeter store bygning på Røyse. Selskapet tar også en lang rekke produksjonsoppgaver selv. I lokalene fins både sveise- og plateverksted, samt et lakkeringsverksted. I tillegg kan store datastyrte maskiner kan ta seg av maskineringsoppgaver.