SELLEBAKK: Det er i dag kostbart med tokomponentstøp i plast. – Verktøyomkostningene kan fort komme opp i 500.000 kroner, og da blir det fort kostbart når du skal lage 30.000 stykker som er et vanlig antall for norske produsenter, sier adm. direktør Bjørn Lie i AS OM BE Plast. Bedriften holder til på Sellebakk mellom Sarpsborg og Fredrikstad.
Har du store volum, kan det selvsagt være lønnsomt å kjøre vanlig tokomponentstøp. Med den nye teknikken og bruk av to plaststøpemaskiner, blir verktøyomkostningene halvert.
– Med vår prosess tror vi at flere kunder kan bruke plastdeler laget i tokomponentstøp. Jeg har tenkt mye på hvordan vi kan stoppe utflagging av produksjon til rimeligere land som for eksempel Kina, sier han. Bedriften har fått godkjent utviklingen som et Skattefunn-prosjekt for 2005 og 2006.
Etterarbeid
Prosessen gir også andre fordeler. Siden det brukes to maskiner, kan temperaturen holdes optimalt fordi det brukes to separate verktøy. Dessuten kan robotene brukes til mer enn bare å håndtere delene mellom maskinene. De kan også brukes til å ettermontere plastdelene og gjøre etterarbeid som varmpreg, tampongtrykk og ultralydsveising.
Robotene kan også pakke delene rett i emballasjen. Ifølge Lie har ingen andre norske produsenter tenkt på en slik bruk av roboter til tokomponentstøp. Bedriften er i full gang med robot nummer to som skal kunne flyttes mellom støpemaskiner.
– Dette vil gjøre oss i stand til å utnytte roboten på en bedre måte. Utfordringene blir repeterbarheten fra gang til gang, slik at vi skal slippe minst mulig programmering, sier Lie. En tredje robot skal også snart inn og monteres fast mot den største støpemaskinen.
Innføring av roboter betyr at flere av bedriftens ansatte har gått på sikkerhetskurs samt lært hvordan periferiutstyr og produksjonslinjer skal settes opp. Noen har også gått på kurs i programmering av robotene.
Alt i eget hus
– En av våre sterke sider er at vi har samlet alle ledd i fremstillingen i vårt eget hus, sier Lie. En nyanskaffet fresemaskin har en spindelhastighet på hele 40.000 omdreininger i sekundet og er viktig for å lage støpeverktøy raskt.
Selv bruker de DAK-verkøyene Unigraphics og Solid Edge til verktøyfremstilling og konstruksjon samt til hjelp overfor kunder. En nyanskaffet «3D-skriver» gjør det enkelt å lage prototyp for designvurdering og funksjonstesting. Dette er en tjeneste de tilbyr sine kunder.