Bedriften er like mye engasjert i landbasert industri, og flere gode oppdrag har gjort situasjonen lysere enn det så ut for bare for et halvt år siden.
– Vi ligger foran budsjett for det første halvåret 2000, og vi har ikke iverksatt alle nedskjæringene vi var nødt til å varsle i fjor, sier administrerende direktør Olav Linga til Teknisk Ukeblad. Ledelsen og fagforeningene er igjennom prosessene om de varslede nedskjæringene på 200 årsverk, og i dag sysselsetter de rundt 1530 personer på Stord, i Oslo, Bergen, Haugesund, Stavanger og Kristiansund. I tillegg er 120 personer ansatt i den heleide datterbedriften Ipec i Kristiansand. Målet er å komme ned på 1550 totalt, inkludert Ipec.
Variabel økonomi
Årsomsetningen har variert fra 1,2 milliarder kroner i 1997 til det nesten dobbelte i 1998. I år er de tilbake på 1997-nivået. Resultatmessig har årene vært gode, bortsett fra fjorårets smell på nesten 50 millioner kroner i minus.
– Det siste skyldtes offshore-nedgangen, i tillegg til at vårt største landbaserte oppdrag – utvidelsen av Hydros ammoniakkfabrikk i Porsgrunn – ikke ga noe godt resultat. Vi har imidlertid lært, og lagt det vanskelige året bak oss. Alle oppdragene vi er engasjert i nå, er gode prosjekter, forsikrer Linga. Han forklarer også den store variasjonen i årsomsetning med Porsgrunn-prosjektet, som var et ekstraordinært stort oppdrag.
Halvparten offshore
Offshoremarkedet utgjør halvparten av den ordinære omsetningen. – Selv om dette markedet har hatt en nedgang, er det fremdeles svært viktig for oss. Vedlikeholds- og modifikasjonsmarkedet er svært spennende, og vil øke i årene framover. Her har vi et godt fotfeste, med rundt 30 prosent markedsandel. Utbyggingsmarkedet, der vi har hatt nærmere 40 prosent andel, er imidlertid på vei ned.
Linga tror ikke at fortsatt vekst er veien å gå for å stå bedre rustet i et variabelt marked. – Vi tror ikke kundene aksepterer en markedsaktør som vokser inntil 50 prosent av markedet, eller mer. Men vi vurderer strategiske allianser og kjøp av nisjeteknologibedrifter for å styrke vår posisjon i markedet.
– Vi har dessuten restrukturert organisasjonen, blitt mer teknologiorientert og legger økt vekt på industri, energi og det maritime marked. Vi tror dermed at vi har fått fornyet styrke mot framtidig turbulens.
Han peker også på det faktum at bedriften sysselsetter over 300 ingeniører, og dermed besitter en betydelig kunnskaps- og kompetansebase. – Jeg regner oss like mye for å være en kunnskaps-/teknologibedrift som en installasjonsbedrift.
Integrert prosjekt
Det siste offshoreprosjektet var et riktig godt prestisjeprosjekt. Aker Elektro hadde hele elektroentreprisen på Åsgard B i en integrert prosjektorganisasjon der Kværner hadde totalansvaret.
– Statoil, som er utbyggeren, var så fornøyd med jobben vi gjorde på Åsgard A at vi også ble valgt til å ta B-plattformen, sier lederen for Aker Elektros markeds- og teknologiområde, Jan Olaf Bommen .
– Statoil ønsket også samme leverandør for å utnytte de erfaringene som driftspersonellet hadde gjort med våre systemer på A-plattformen.
Å delta i et integrert prosjektteam sammen med en annen leverandør er uvanlig i offshoresammenheg, og slett ikke uproblematisk. Men problemene ble løst underveis, forsikrer Statoils og Kværners mann Finn Eirik Reierth til Aker Elektros internavis Nordsjøavisen: – Samarbeidet har gått veldig bra. Noen fighter har det vært underveis, men det har vi løst ved å prate sammen.
Bommen fremhever også gjennomføringstiden: – Det tok ni måneder fra kontrakten ble underskrevet, og til den første hovedleveransen ble sluttført. Det å være integrert i prosjektet fra prosjektstart har for enkelte utstyrspakker gitt en innsparing på opptil 40 prosent på leveringstiden, sammenliknet med det som er normalt i denne bransjen, hevder han.
Samarbeider
Et av de landbaserte prosjektene Bommen gjerne trekker fram, er leveransene av apparat- og kontrollanlegget til Øye smelteverk i Kvinesdal. – Dette er et eksempel der vi setter oss ned med kunden, og i fellesskap finner de optimale løsningene etter kundens spesifikasjoner.