Når de to oljeselskapene går sammen er det snakk om gigantinvesteringer.
Statoil har ikke tallfestet hva slags summer det er snakk om, men Rosneft har overfor utenlandsk presse signalisert at samlede investeringer kan bli så høye som 100 milliarder dollar.
Det tilsvarer nesten 600 milliarder kroner, dersom selskapene finner hydrokarboner. De to selskapene skal i tillegg gjennomføre tekniske studier av to russiske onshorefelt.
Avtalen gir samtidig Rosneft muligheten til å sikre seg andeler i utvalgte Statoil-prosjekter, skriver Statoil på sine hjemmesider.
Statoil eier en tredjedel
De to partene skal opprette fellesselskaper hvor Statoil skal eie 33,33 prosent og Rosneft eier 66,67 prosent.
Statoil skal dekke letekostnadene og Rosneft såkalte historiske kostnader, heter det i avtalen.
Konsernsjef i Statoil, Helge Lund, og Rosneft-sjef Eduard Khudainatov underskrev avtalen i Moskva på lørdag, under oppsyn av påtroppende president Vladimir Putin.
Risikabel avtale
Lund kaller avtalen for en viktig milepæl.
– Denne samarbeidsavtalen er en viktig milepæl for Statoils letevirksomhet i Russland. Avtalen sikrer et langsiktig letesamarbeid med Rosneft i store, lovende, uutforskede områder i Barentshavet og Okhotskhavet. Ved å bygge på begge selskapers kompetanse og erfaringer, er avtalen et betydelig skritt i den industrielle utviklingen av Nordområdene, sier konsernsjef i Statoil, Helge Lund.
Lund sier til Dagens Næringsliv at avtalen er risikabel.
– Avtalen er direkte tilpasset vår letestrategi som handler om tidlig tilgang til umodne områder i stor skala. Men i og med at det er umodent er det også betydelig risiko, sier Lund til avisen, og legger til at det er store muligheter for funn.
Også politisk risiko
I fjor inngikk britiske BP en lignende samarbeidsavtale med Rosneft om utvinning av hydrokarboner i Arktis.
Men det hele endte i at avtalen ble brutt, etter at de to partene ikke klarte å komme til enighet rundt premissene.
Les mer: Rosneft bryter med BP
Fire lisenser
Statoil og Rosneft skal sammen utforske Perseevsky-lisensen i den russiske delen av Barentshavet, og de tre lisensene Kashevarovsky, Lisyansky og Magadan-1 nord for øya Sakhalin i Okhotskhavet. Disse fire offshore-lisensene dekker et område på mer enn 100.000 kvadratkilometer, tilsvarende omtrent 200 blokker på norsk sokkel, ifølge Statoil.
Alle lisensene befinner seg i uutforskede arealer med lite eller ingen infrastruktur. Avtalen legger opp til et leteprogram med flere faser for hver lisens.
Lisensforpliktelsene består av innhenting av 2D-seismikk og seks letebrønner i en innledende fase for de fire blokkene.
Også på land
Som en del av avtalen skal de to selskapene også gjennomføre tekniske studier ved to russiske onshore-felt.
Selskapene har også blitt enige om et program for utveksling og utvikling av kompetanse og teknologi relevant for arktiske strøk, og for ukonvensjonell leting og produksjon.
Les også: Russland jobber med nye regler for oljeleting
Ønsker norsk deltakelse i Russland