Verdenshistorien er full av historier om risikable brekk etter gull og andre edle metaller.
Men at noen er villige til å risikere liv og helse for kobber, hører til sjeldenhetene.
Selv om kobberprisen er mangedoblet de siste fire årene, er prisdifferansen fortsatt ganske formidabel: 180.000 kroner kiloen for gull og 45 kroner per kilo for kobber.
Ville stjele høyspentkabel
Bildene fra Eidsiva Nett AS i Hedmark er gode eksempler på dumdristig og nærmest desperat kobberjakt.
I det ene tilfellet har gjerningsmennene brutt seg inn i en trafokiosk og dratt ut hele transformatoren for å plyndre den ren for kobber.
Høyspent saks
I det andre tilfellet er det benyttet ei hagesaks for å klippe av en høyspentkabel.
Vedkommende måtte gi opp etter sannsynligvis å ha skadet seg i forsøket på å stjele innholdet i en 22 kV-kabel med spenning i.
Skadene viser at det har oppstått ei kraftig lysbru der deler av hagesaksa er svidd av i den høye temperaturen.
Ingen trussel mot kraftforsyningen
– Vi regner med at det oppsto personskader. Men sykehusene i distriktet ble oppsøkt uten at kobbertyvene ble funnet, forteller Einar Lien som er beredskapskoordinator i Eidsiva Nett.
Han rister på hodet av tyveriforsøket.
– Selv om det selvsagt er noen kilo kobberviklinger i trafoen, er det vel neppe mange tusenlappene i utbytte, mener han.
Eidsiva ble i likhet med andre kraftselskaper utsatt for flere kobbertyverier og tyveriforsøk i fjor sommer og høst.
Billige hengelåser
Lien vil likevel ikke gå så langt som å i si at dette truer forsyningssikkerheten. Det vil heller ikke Arthur Gjengstø som er beredskapssjef i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).
– Alt kan bli bedre, og bransjen har en utfordring i forhold til å forebygge og håndtere innbrudd og skadeverk, sier Gjengstø og gir eksempel på dagligdagse men like fullt forstemmende observasjoner:
Næringslivet på den ene siden av veien har fullt opp av overvåkingskameraer og annet kostbart sikringsutstyr, mens trafostasjonen på andre siden kun er sikret med en 100-kroners hengelås fra Clas Ohlson.
Eksploderte i 2006
Mens kobberprisen i mange år lå stabilt på mellom 1.000 og 2.000 dollar per tonn, har prisen siden 2005 vaket rundt 8.000 dollar per tonn. Konsekvensen er at kobberet er blitt gull verdt for kriminelle.
I Danmark og Sverige eksploderte kobbertyveriene sommeren 2006, mens det politiet mener er internasjonale kobberbander gjorde sitt inntog i Norge i fjor. Det er spesielt bygg- og anleggsnæringen, kraftselskaper, jernbanesektoren og rørleggerforretninger som er blitt rammet. Men også kirker er blitt plukket rene for takrenner, -plater og lynavledere, ifølge Aftenposten .
Forsinkelser
Et av de største enkelttyveriene i Norge skjedde hos Norsk metallretur i Skien i fjor sommer. Der kom gjerningsmennene unna med hele åtte tonn kobber, skriver Telemarksavisa .
Ifølge The Guardian har kobbertyverier rammet pendlerne hardt. I 2006 ble britiske tog forsinket med over 240.000 minutter som følge av kabeltyverier.