DRONEANGREP

Robert Mood: – Overraskende om ikke aktører som ønsker å ramme Europa, vil gjøre et anslag mot norsk olje og gass

Norske oljeinstallasjoner på land og i sjøen er et enkelt mål for droneangrep, sier generalløytnant og tidligere hærsjef Robert Mood til NRK.

– Det ville være overraskende om ikke aktører som ønsker å ramme Europa, vil gjøre et anslag mot norsk olje og gass en gang i fremtiden, sier Robert Mood.
– Det ville være overraskende om ikke aktører som ønsker å ramme Europa, vil gjøre et anslag mot norsk olje og gass en gang i fremtiden, sier Robert Mood. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
22. sep. 2019 - 09:56

Lørdag i forrige uke ble Saudi-Arabias oljeindustri rammet av droneangrep. Det ene rammet oljeprosesseringsanlegget Abqaiq, det største i sitt slag i verden. Det andre rammet et oljefelt i Khurais. Begge tilhører det statlige oljeselskapet Aramco.

Norge uten luftvern

Den tidligere hærsjefen mener det er enkelt også å ramme norsk olje-, gass- og forsvarsinstallasjoner med droner. Årsakene er ifølge Mood at de nye våpnene er enkle å bruke, samt at Norge er uten luftvern.

– Vi sliter nok litt med å ta innover oss de nye truslene fullt og helt, og å planlegge for at disse scenarioene er mer sannsynlige enn at en russisk soldat setter foten over grensen i nord, sier han til kanalen.

Angrepene i Saudi-Arabia forrige helg slo ut over halvparten av landets oljeproduksjon i noen dager. Bortfallet på 5,7 millioner fat olje per dag, over 5 prosent av verdens produksjon, er det største i verden noensinne.

Ifølge seniorforsker Wim Zwijnenburg ved den nederlandske fredsorganisasjon PAX, kan en drone med samme kapasitet som helgens 10 droner, kjøpes for rundt 100.000 kroner.

– Vil gjøre anslag mot norsk olje og gass

Mood mener det er sannsynlig at aktører kommer til å planlegge angrep mot norske oljeanlegg i fremtiden.

– Norge er viktig for Europas energiforsyning. Det ville være overraskende om ikke aktører som ønsker å ramme Europa, vil gjøre et anslag mot norsk olje og gass en gang i fremtiden.

Avdelingsdirektør Rune Ytre-Arna i Arbeids- og sosialdepartementet sa til TU tidligere denne uka at det generelle ansvaret for terrorberedskap og vurdering av trusselbildet ligger hos både politiet, forsvaret og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). For offshoreinstallasjoner og petroleumsanlegg ligger ansvaret på operatørene.

Norske olje- og gassanlegg er sikret, sier justisminister Jøran Kallmyr (Frp) til NRK. Samtidig vurderer han muligheten for flyforbudssoner og andre tiltak.

Må ha metode for å «identifisere raskt»

I et intervju med kanalen nedtoner justisminister Jøran Kallmyr sikkerhetstrusselen. Han sier at norske anlegg er sikret og at det hele tiden jobbes med sikkerhetskontroll. Samtidig vurderes flere sikkerhetstiltak.

– Vi må hele tiden vurdere sikkerheten vår og hvilke tiltak vi må sette i gang. Vi må også vurdere muligheten for å kunne ha flyforbudssoner og å gjøre aktive tiltak, slik at det ikke kan komme droner inn over disse områdene, sier han til kanalen.

Han legger til at når store droner med lastekapasitet blir allmenngjort, vil det være naturlig å ha en metode slik at man kan identifisere disse raskt.

Republican presidential nominee former President Donald Trump, left, claps as Tesla and SpaceX CEO Elon Musk prepares to depart after speaking at a campaign event at the Butler Farm Show, Saturday, Oct. 5, 2024, in Butler, Pa. (AP Photo/Alex Brandon)
Les også

Trump-utnevnelser: Byråkrati-dreper Musk og norskættet forsvarsminister

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.