– Løsningen gir payback på ned mot et halvt år, men HMS motiver er også viktig for anskaffelsen, sier avdelingsleder Jørn Ove Helland hos Nortura.
Anlegget på Rudshøgda er ett av Norturas aller største. Årlig passerer 27 millioner kg kjøtt gjennom produksjonslinjene her. Biff, bacon og kaker er blant produktene anlegget har spesialisert seg på.
Raskt betalt
– Dette er i høyeste grad en lønnsom investering. Vi kjører to skift, og da gir dette en payback på langt ned mot et halvår. Det er omkring et halvt år siden vi fikk løsningen på plass og innkjøringen gikk tilnærmet smertefritt. Vi opplever robotanlegget som meget driftssikkert og er veldig fornøyd med leveransen så langt, forteller Helland.
– Ser du for deg flere slike anskaffelser i tiden som kommer?
– Vi vurderer selvsagt kontinuerlig muligheter for utvikling og effektivisering av driften. I dette bildet er denne type løsninger helt klart aktuelle. For tiden ser vi spesielt på muligheter når det gjelder pakking av produkter i kartong. Dette kommer mer og mer, sier Helland.
Les: Heder til norsk robot-forsker
Portabelt og fleksibelt
Det er firmaet APS Robotics (APS) i Melhus utenfor Trondheim, som har levert roboten. Frode Mastad i APS sier de ser økende etterspørsel, spesielt fra næringsmiddelindustrien, hvor man ser mange gevinster ved løsninger som dette.
– Løsningen baseres på vårt modulbaserte konsept for bygging av robotanlegg. I dette tilfellet var det et ønske fra kunden om å kunne flytte roboten mellom ulike lokasjoner i fabrikken på enkelt vis. Med bunnplate for «dock-in», kabinett for integrert controller, to sidemonterte bord med magasin og en kort pidestallsøyle for robot på toppen, er løsningen bygget kun ved hjelp av standard komponenter. Ved hjelp av ei jekketralle flytter man dermed hele robotanlegget rundt i anlegget etter behov. Man kan enkelt veksle mellom ulike verktøy, slik at ett robotanlegg kan utføre ulike oppgaver ved forskjellig steder i fabrikken, forteller Mastad.
Les også:Robot inspiserer vannrørene
Trygg og samarbeidsvillig
APS er forhandler for Universal Robots (UR) i Norge. Disse robotene kjennetegnes blant annet ved at de er meget brukervennlige og enkle å programmere, har en lett konstruksjon som ikke krever tung fundamentering og ikke minst at de kan jobbe side om side med operatører uten noen form for sikkerhetsavskjerming. Sikkerhetssystemet i robotene er godkjent og sertifisert av TÜV og komplette applikasjoner leveres i henhold til NS-EN ISO 10218-2:2011 (Robots and robotic devices – Safety requirements for industrial robots – Part 2: Robot systems and integration).
Les: Startskuddet for revolusjon av robotprogrammering
Krever lite plass
Konvensjonelle roboter krever ofte mye plass. Med den minst arealkrevende løsningen fra APS’ modulære byggesystem, monteres roboten på en pidestall med en «footprint» på Ø200 mm. For de mange applikasjoner uten krav til sikkerhetsavskjerming, vil det i realiteten si at mangel på areal ikke lenger står i veien når man ønsker å automatisere.
Alle UR sine roboter kan for øvrig både tak- og veggmonteres, samt på skrå i hvilken som helst vinkel.
Jørn Ove Helland forteller at det er først i det siste de har fått øynene opp for mulighetene som ligger i slik automatisering:
– Vi har ikke vært spesielt opptatt av slik type automatisering tidligere, men ser nå at slike tiltak både effektiviserer produksjonen og innfrir krav til HMS. Jobben som roboten gjør er ensformig, kjedelig og belastende. Tidligere ble om lag 15.000 absorbenter daglig lagt i skåler manuelt. Dette var en HMS utfordring og ga i tillegg mye rot i avdelingen. Ved å sette en robot på jobben, kan vi bruke folkene våre på andre oppgaver, sier Helland.
Roboten Kristian er oppkalt etter en annen Kristian som jobber på Rudshøgda. En stillferdige, men pålitelige og dyktig ung mann. Nå er det Kristian som har driftsansvaret for «Kristian».
Les også: Stabler i esker uten topp og bunn