Roboter: Så anvendelige at selv kaffebarer kan trenge en

Roboter er fremtiden, og teknologien er lønnsom. Det hevder Frode Mastad i APS Robotics AS. Selskapet har nå utviklet en robot som kan gjør selv den manuelle kaffekokeren teknologi-interessert.

Roboten i gang med å helle kokende vann over nykvernet kaffe.
Roboten i gang med å helle kokende vann over nykvernet kaffe.
Tom Kristian Venger, NFA
1. juli 2016 - 07:00

APS Robotics AS holder til på Melhus utenfor Trondheim. Selskapet ønsker å bidra til økt effektivitet i norsk industri gjennom kreativ og innovativ automatisering.

– Robotteknologi er blitt så billig, brukervennlig og tilgjengelig at norsk industri nå må skaffe seg kunnskap om hva som finnes på markedet og sette i gang med kartlegging og implementering av robotteknologi i produksjonen. Denne teknologien er fremtiden, og den er lønnsom», hevder salgs- og markedssjef Frode Mastad.

Kafferobot fra Strinda

Så spørs det da om robotteknologi er blitt så rimelig at selv kaffebaren på hjørnet lar seg friste til en investering. At det lar seg gjøre i praksis har i alle fall APS Robotics AS bevist. For i samarbeid med Strinda videregående skole har de utviklet en robot-løsning som både trakter og serverer kaffe. Vidunderet er ikke et salgsprodukt, men laget med «glimt i øyet» for å vise at selv noe så manuelt og trivielt som tradisjonell kaffekoking kan robotiseres. Kafferoboten ble vist fram under industrimessen Eliaden på Lillestrøm nylig.

– Vi er veldig opptatt av å utvikle interessen blant unge for det vi driver med innen robotteknologi. Det er de som skal overta utviklingen i fremtiden. Vi samarbeider derfor blant annet med Strinda videregående skole, ved at vi tar imot praksiselever og lærlinger. Når det gjelder kaffe-roboten så ønsket vi å gjøre noe utenom det rent industrielle i forbindelse med vår stand på Eliaden. I den forbindelse kom vi opp med ideen om å trakte kaffe ved hjelp av en robot. Strinda VGS tente på ideen, og plukket ut to superdyktige studenter. De har vært med å designe løsningen, laget fysiske ting, gjort mekanisk arbeid og programmert, sier Mastad.

Andreas Døvle Ervik (19) og Herman Blankenburg (18) er de to studentene som har vært med i prosjektet. Begge er tredje års studenter innen automasjon ved Strinda VGS.

Les: Dansk robot-landslag skal inspirere ungdommer til å bli ingeniør

Frode Mastad er salgs- og markedssjef i APS Robotics AS. I bakgrunnen står student Andreas Døvle Ervik.
Frode Mastad er salgs- og markedssjef i APS Robotics AS. I bakgrunnen står student Andreas Døvle Ervik.

Bløtlegger filteret

– Jeg har tatt meg av programmeringen av roboten, mens Hermann Blankenburg har tatt seg av det fysiske, det vil si oppgaver som blant annet å lage bord og stand, forteller Døvle Ervik.

Hvordan er prosessen når en robot skal lage og servere kaffe med «nogo attåt»?

– Roboten starter med å bløtlegge kaffefilteret for å få bort papirsmaken. Så tømmer roboten vannet fra dripperen i vasken, og setter dripperen tilbake på plass. Etterpå hentes nykvernet kaffe som helles i filteret. I mellomtiden har vannet kokt opp, og roboten griper kanna med det kokende vannet og heller over kaffen i filteret, utdyper Døvle Ervik.

Mens kaffen godgjør seg gjennom filteret, setter roboten frem fire kopper og legger ut en sjokoladebit ved siden av hver kopp. Når kaffen er klar, kaster roboten kaffefilteret i søppelbøtta før den henter kannen med nytraktet kaffe og heller oppi de fire koppene.

Alle oppgavene utføres av den samme robotarmen, og ved hjelp av det samme gripeverktøyet.

Les: Bygger roboter på skolen

Refleks fra autoamsjonsmann

Frode Mastad, hvordan har APS Robotics AS og Strinda VGS samarbeidet rundt kaffe-roboten?

– Vi kom på ideen etter å ha blitt servert kaffe på en lokal kaffebar i Trondheim. Her foregår prosessen ved at betjeningen manuelt skjenker varmt vann med eksakt riktig temperatur over eksakt mengde nykvernet kaffe. I ren refleks som automasjonsmann, tenkte jeg: Her trengs det en robot! En ide innehaveren tente på, forteller Mastad.

– Derfra var veien kort til å kontakte Strinda VGS, og enden på visa ser du her, sier en stolt Frode Mastad og retter håndflatene i retning roboten, som akkurat er ferdig med å servere nok en kanne med rykende og velduftende kaffe.

Hvor viktig er samarbeidet mellom bedrifter og skoler?

– Det er veldig viktig. Vi får tilbake mye gjennom slikt samarbeid: Det skaper et engasjement mellom næringsliv og utdanning i regionen, vi som bedrift får utført oppgaver og ikke minst: det gir motiverte og engasjerte studenter. Studentene skal jo i jobb etter endt utdanning, og jeg mener investeringer i studentene gir oss stor gevinst den dagen disse skal ut i arbeidslivet. Min erfaring er at samarbeid bedrift/skole er til det beste for alle, rett og slett. Over hele landet finnes det slikt samarbeid, men i ulik grad. Alle involverte ville tjent mye på å utvikle denne type samarbeid ytterligere på en del områder», sier Mastad.

– Det er fantastisk at APS Robotics AS stiller opp med robotarm, utstyr og teknologi som gjør at vi elever får bryne oss på noe så kult som dette, sier studentene Andreas Døvle Ervik og Herman Blankenburg nærmest i kor.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.