Det er tyske Fraunhofer Institut für System und Innovationsforschung i Karlsruhe har gjennomført undersøkelsen, sammen med Hochschule Technik und Wirtschaft, også den i Karlsruhe. Undersøkelsen er gjort på oppdrag for EU-kommisjonen.
Beholder arbeidsplassene
Til tyske VDI Nachrichten, som best kan sammenliknes med Teknisk Ukeblad i Norge, sier Angela Jäger fra Fraunhofer at om en bedrift setter roboter inn i produksjonen har det ingen indikasjoner på at det fjerner arbeidsplasser.
– Det er helt grunnleggende at tallet på arbeidsplasser henger sammen med hvordan bedriftens omsetning utvikler seg, og ikke med om bedriften velger å automatisere produksjonen for å oppnå gevinster, sier Jäger.
Det er eksempler fra norsk industri som underbygger dette. Dynatec utviklet for noe tid siden en ny pakkerobot for Glava. Investeringen til 12 millioner kroner ville frigjøre fire arbeidsplasser.
– Ingen av dem mister jobben, de blir satt til andre oppgaver, sa automatiker Per Arne Wengen, da Automatisering besøkte fabrikken i Askim.
Reportasjen fra Glava kan du lese her.
Flytter ikke til lavkostland
Den samme undersøkelsen viser også at bedrifter som automatiserer i langt mindre grad enn andre setter produksjonen ut til lavkostland.
– Roboter øker foredlingsgraden og fordi de også effektiviserer og rasjonaliserer produksjonen bidrar de til å opprettholde arbeidsplasser, sier den tyske forskeren.
Forskerne bak undersøkelsen er derimot mer skeptiske til om robotisering og automatisering i seg selv bidrar til å hente hjem igjen arbeidsplasser som tidligere er flyttet til lavkostland.
– Det avgjørende er om nødvendig kompetanse fortsatt er tilgjengelig der produksjonen skal hentes hjem, sier Steffen Kinkel fra Hochschule Technik und Wirtschaft, også han en del av forskerteamet bak undersøkelsen.
Les: – Oppfatningen av mann-maskin samarbeid er gammeldags. Nå er det maskin-mann samarbeid som gjelder.
Høy automatisering i Danmark - lav i Tyskland
Overraskende er det derimot at til tross for at Tyskland er Europas desidert største marked for industriroboter så er andelen bedrifter som bruker robotteknologi lav. Kun 30 prosent av tyske industribedrifter hadde minst en robot i bruk i 2009, viser undersøkelsen. I Spania har 48 prosent av industribedriftene tatt roboter i bruk, 44 prosent i Danmark og 35 prosent av franske industribedrifter.
Kinkel forklarer dette med at andelen små og mellomstore bedrifter med lave produksjonstall er høy i Tyskland, og at denne typen industri ikke har automatisert like mye som store masseproduserende industribedrifter. Forskeren understreker også at utviklingen vi nå ser mot mer fleksible roboter som i større grad gjør det lønnsomt med automatisert skreddersøm vil kunne bidra til at også mindre bedrifter tar roboter i bruk.