Kjell Magne Bondevik var invitert til å forestå åpningen, men meldte avbud. Jens Petter Ekornes var ikke spesielt lei seg for det. - Roboten gjør som vi vil. Det gjør ikke alltid statsministeren, sa Høyre-mannen.
Dermed er et fem år langt prosjekt til den nette sum av 775 millioner kroner avsluttet. Det betyr 32.000 nye kvadratmeter høyt automatisert produksjonsareal for 960 Ekornes-medarbeiderne i Sykkylven.
Prosjektleder Leif Jarle Aure kan puste lettet ut. - Vi har fått et meget moderne anlegg med bedre materialflyt og en vesentlig reduksjon av mellomlagring. Det betyr at vi har langt mindre varemengde i produksjonen enn tidligere, sier han.
Aure fremhever spesielt anlegget for skumproduksjon som er blitt helautomatisk med stor tidsbesparelse, full kontroll over herdetider og andre prosesser. Resultatet blir en langt mer stabil produksjon. Anlegget er en fabrikk i fabrikken, og ble påbegynt allerede i 1998.
Mer i vente
- Men jobben er ikke over med dette. Automatisering er et kontinuerlig prosjekt. Vi investerer årlig 80 millioner kroner i ny teknologi, sier han.
Neste prosjekt er å innføre datastyrt utlegg av maler på møbelhudene med etterfølgende automatisk utskjæring. Selv om fabrikken allerede har rundt 40 roboter fra leverandører som ABB og Motoman, kommer det flere etter hvert. Aure nevner her spesielt snekkeri og stålbehandling som høyt robotiserte områder
- Vi ser dessuten stadig nye områder hvor det er rom for forbedringer, sier han. Som eksempel nevner han et stort treårs prosjekt innen sømteknologi som settes i gang i disse dager.
Vil vokse
Aure understreker også at man ikke automatiserer for å kvitte seg med folk. - Vi automatiserer for å vokse. Antall ansatte vil trolig vokse i tiden som kommer. Planen er å øke produksjonsvolumet med nærmere 50 prosent i løpet av de kommende to årene. Det betyr at om tre til fire år vil dagsproduksjonen av Stresslesser ligge på rundt 2000.