Bill Gates har sett lyset. Og lyset kommer fra robotene.
Hjemmeboter
Han tror fullt og fast på at utviklingen av roboter vil følge samme mønster som PC-ene. I dag finner vi dem i industrien og en og annen som gjør enkle jobber i hjemmene, men om noen år vil vi ha en eller mange i hvert hjem.
Han vil at alle skal kunne delta i utviklingen som vil kunne revolusjonere vår tilværelse. Ikke bare de som sverger til Windows.
– Akkurat som vi laget en standard som hele PC-industrien er bygget opp på, ønsker vi og gjøre det samme for den kommende robotindustrien. I dag finnes det ingen standard. Vi er omtrent på det område som dataindustrien befant seg i på 60-tallet. Det var stormaskinene som hersket og alle leverandørene hadde sine proprietære systemer. Kundene måtte kjøpe alt fra samme leverandør. Det ble både veldig dyrt og fremmet ikke industriell utvikling, sier teknologievangelist i Microsoft i England, Paul Foster.
Avansert
Han mener det er ikke grenser for hva vi kan få til med roboter i fremtiden, men vi må for å komme dit må vi overvinne en del utfordringer.
Hvis vi skal lage roboter som kan fyke rundt i huset i stor hastighet må den være basert på et system som er avansert nok til å hindre at den ikke går i veggen. Og det er ikke så enkelt som mange tror.
Den må kunne koordinere informasjon som strømmer inne fra en masse sensorer og bruke de og annen informasjon til å ta beslutninger som igjen skal styre motorer og aktuatorer på en intelligent måte. Her trengs det parallellitet i stor skala.
Ikke bare Microsoft
Akkurat som IT-utvikling basert på SOA griper om seg har Microsoft lagt seg på den samme filosofien for utvikling av robotsystemer.
– Vi har utviklet og publisert en kommunikasjonsprotokoll som er helt sentral i et robotsystem. Den er gratis for alle og gjør at utviklere kan bygge komponenter på det systemet de ønsker, enten det er Windows, Linux eller Mac, sier Foster.
Datakraft
Fremtidens roboter trenger stor datakraft, men den trenger ikke nødvendigvis finnes i roboten. En husassistent, enten den skal ta oppvasken eller vokte huset kan hente datakraften fra nettet. Det kan til å med bli et nytt IT-marked å levere datakraft og intelligens til våre nye hushjelper.
– Og husk at ikke alle roboter trenger å ha hjul eller føtter. Hele huset, med sensorer og styringssystemer, kan bygges med denne type verktøy. Vi kan gå fra smarthus til veldig intelligente hus, sier Foster.