Kjell Inge Røkke hadde holdt kjeft i tre uker, mens næringsminister Sylvia Brustad brukte hele årets påske til å fortelle hvor forbanna hun var over denne gründeren og raideren som er blitt selve symbolet på rå kapitalisme i Norge.
Voldsomt engasjement
I går var det Røkkes tur til å ta igjen. I to og en halv time snakket han. Parodien på Brustad vil bli husket bedre enn de stadige utfallene mot journalister.
Røkkes forhold til mediene har vært anstrengt helt siden fiskeren fra Molde kom tilbake til gamlelandet etter noen års opphold i Seattle.
Og skal man forstå Røkkes voldsomme engasjement, må man også se på historien. Han har vært i medienes søkelys fordi han ved hjelp av skarpskodde jurister har operert på kanten av loven for å sikre seg kontroll over verdiene i Aker og seinere i Kværner.
I den tragiske Tønnesaken ble Røkkes hoffadvokat, Øyvind Eriksen, bøtelagt for brudd på regnskapsloven. Ikke desto mindre er Eriksen i dag Røkkes nærmeste fortrolige som konsernsjef i Aker.
I den såkalte sertifikatsaken ble Røkke faktisk dømt til fengselsstraff for korrupsjon.
Teknologi-forelesning
Røkke, som er kjent for å skjelle ut både politikere og journalister på telefon, overrasket i går ved å holde et foredrag på to og en halv time. I en time holdt han en forelesning om teknologien som skal gi lønnsomhet til de fem Aker-selskapene som nå er solgt til Aker Solutions.
Det var mye å lære om både rigger og undervannsoperasjoner i oljeindustrien. På denne måten fikk Røkke fortalt at altfor mye av skriveriene om transaksjonene hadde handlet om gjeldsforpliktelser han påstår at han ikke har, samt at det ligger en vurdering av teknologiverdi bak Aker Solutions oppkjøp. Eller som Røkke sa:
– Det er her biffen ligger. Det er her vi utvikler smarte løsninger for kundene våre.
Stormannsgal?
Når man hører hvor engasjert Røkke blir, når han snakker om teknologi, er det liten grunn til å tvile på at han er opptatt av industriell utvikling.
Og selv om han lider av en sykdom ifølge kona Anne Grete, der han har en tendens til å bygge alt for stort enten det dreier seg om biler, båter eller hus, så er han minst like opptatt av å yte og dele som å nyte.
Derfor er han også helt oppgitt over at nyheten om hans ideelle stiftelse sprakk før den er etablert.
– Jeg har lenge hatt en ambisjon om å gi fra meg en million hver eneste arbeidsdag fra jeg fylte 50 år, sa Røkke. Stiftelsen skulle hvert år subsidiere flere års utdanning og forskning for minst 50 av de beste realfagsstudentene i Norge.
Nå vet ikke Røkke lenger om dette blir noe av. Ikke vet han hva det blir til med hans forretningsvirksomhet heller. Det eneste som er sikkert, er at han ikke gir seg i forhold til næringsminister Sylvia Brustad.
Må vise ansvar
Statlig eierskap blir aldri det samme etter denne bruduljen. Røkke burde vært ærlig nok til å innrømme at salgsprosessen ikke har vært god nok, verken når det gjelder prisfastsettelse eller saksbehandling. Samtidig har staten tabbet seg ut med en altfor sløv holdning som eier.
Kjell Inge Røkke fortjener ros for sin grundige gjennomgang i går. Og for sin åpenhet når det gjelder familieøkonomien. Han snakket rett fra levra og får dermed folket og de tillitsvalgte på sin side.
– Hvis jeg skal tro på alt som blir sagt og skrevet om meg, må jeg enten være Don Corleone eller Snåsamannen, sa Røkke.
Men denne konflikten lar seg ikke løse verken med likvidering eller overnaturlige evner. Den løses raskest ved at Røkke bruker sine visjonære evner og praktiske sans til å finne ut hva som er best for de ansatte i Aker Solutions.