INDUSTRI

Romforskeren har sett Apollo 11-filmen tre ganger allerede: – Hakeslepp, helt rått!

I Norge blir det feiring av månelandingen også i august.

Romforsker Pål Brekke har allerede vært i kinosalen tre ganger for å se Apollo 11-dokumentaren som har norgespremiere om en måned.
Romforsker Pål Brekke har allerede vært i kinosalen tre ganger for å se Apollo 11-dokumentaren som har norgespremiere om en måned. Foto: Neon/CNN Films/Martin Ha
19. juli 2019 - 14:30

Lørdag 20. juli klokka 21.17:40 er det nøyaktig 50 år siden månelandingsfartøyet Eagle landet på Månen med Neil Armstrong og Buzz Aldrin om bord.

Apollo-programmet, som kulminerte i månelandingen, regnes fortsatt som en av menneskehetens største teknologiske bragder, og jubileet blir selvsagt markert verden rundt.

I Norge blir det en stor feiring av begivenheten også en drøy måned senere: 28. august kommer tre Apollo-astronauter til Oslo, mens dagen etter er det premiere på den nye Apollo 11-dokumentaren.

Fire astronauter og Erik Tandberg

Fred Haise (Apollo 13) og Pål Brekke på gallamiddagen i Explorers Club i mars. Antrekk: Smoking eller nasjonaldrakt. <i>Foto:  Privat</i>
Fred Haise (Apollo 13) og Pål Brekke på gallamiddagen i Explorers Club i mars. Antrekk: Smoking eller nasjonaldrakt. Foto:  Privat
Pål Brekke får ei bok signert av Al Worden som kommer til Oslo i august. <i>Foto:  Privat</i>
Pål Brekke får ei bok signert av Al Worden som kommer til Oslo i august. Foto:  Privat

«Apollo Live» heter arrangementet i Oslo konserthus. Hit kommer Apollo-astronautene Charlie Duke (Apollo 16), Fred Haise (Apollo 13) og Al Worden (Apollo 15) for å fortelle om sine opplevelser i rommet og på Månen.

I tillegg kommer Christer Fuglesang, Sveriges første og eneste astronaut, for å fortelle om sine opplevelser i nyere tid.

I tillegg skal de benytte anledningen til å se framover og snakke litt om hva Norge har og kan bidra med, ifølge Pål Brekke som er fagsjef for romforskning ved Norsk Romsenter.

– Erik Tandberg er hedersgjest og skal få anledning til å stille astronautene noen spørsmål i tilfelle det er noe han fortsatt brenner inne med. Jeg tror dette blir en fin setting, sier Brekke.

Selv om det finnes mange tekniske løsninger, må lekkasjesøker Tony Sturle Karlsen av og til gripe til en grunnleggende metode: En stang som plasseres på vannledningen for å lytte etter lekkasjer.
Les også

Tar i bruk gammel teknologi: 32 prosent av drikkevannet forsvinner i lekkasjer

Skal lede showet

Han og Anne Rimmen skal lede showet, og Brekke har truffet flere av Apollo-astronautene tidligere. I mars var den årlige middagen til Explorers Club i New York viet til 50-årsjubileet for månelandingen.

Brekke er blant medlemmene i denne eksklusive foreningen og forteller at han fikk æren av å treffe åtte gjenlevende helter fra Apollo-programmet: Buzz Aldrin (Apollo 11), Jim Lovell (Apollo 8 & 13), Walt Cunningham (Apollo 7),  Jack Schmitt (Apollo 17), Rusty Schweickart (Apollo 9) i tillegg til Duke, Haise og Worden som om en måned kommer på oslobesøk.

Apollo 11-astronautene Buzz Aldrin og Michael Collins begynner å bli såpass oppi årene at de ikke lenger reiser så mye. Men disse, samt avdøde Neil Armstrong, er det mulig å oppleve på stort lerret dagen etter, når den nye Apollo 11-dokumentaren har norgespremiere. 

Apollo 11 - minutt for minutt

Kontrollsenteret i Houston. <i>Foto:  Neon/CNN Films</i>
Kontrollsenteret i Houston. Foto:  Neon/CNN Films

Brekke har sett filmen tre ganger allerede, og gir forsiktig sagt tommelen opp:

– Dette er så imponerende at det er vanskelig å sette ord på det. Første gang jeg så filmen på Imax, fikk jeg helt hakeslipp. Det buldrer og rumler og det er nesten så man kan lukte drivstoffet. Det er helt rått. 

Deler av filmen inneholder 65/70 mm-film som ikke har blitt vist tidligere og som nylig ble gravd fram igjen fra Nasa-arkivet, kombinert med 11.000 timer lyd som også er digitalt pusset opp. Det som gjøres av kommentering, kommer fra CBS-ankermannen Walter Cronkite.

Bilde fra Apollo 11-dokumentaren der Saturn V-raketten er klar for oppskyting. <i>Foto:  Neon/CNN Films</i>
Bilde fra Apollo 11-dokumentaren der Saturn V-raketten er klar for oppskyting. Foto:  Neon/CNN Films

Brekke trekker fram flere mektige scener fra filmen: Åpningssekvensen med den enorme, beltedrevne plattformen som fraktet bæreraketten ut til oppskytningsplattformen, den enorme størrelsen på Saturn V-raketten i seg selv og de majestetiske bildene av at den tar av.

Det gjelder også selve bildekvaliteten som ifølge Brekke er så sylskarp og detaljert at de kunne vært filmet i 2019. 

Apollo 11-dokumentaren har kinopremiere i Norge 29. august. <i>Foto:  Neon/CNN Films</i>
Apollo 11-dokumentaren har kinopremiere i Norge 29. august. Foto:  Neon/CNN Films

– For første gang kan vi se teknikere i kontrollsenteret snakke og høre stemmene samtidig. De mest dramatiske hendelsene som oppskytingen, landingen, oppskyting fra Månen og ferden gjennom jordatmosfæren er vist med en blanding av stemmene fra kontrollsenteret og astronautene. Det er nesten som å være der for 50 år siden, forklarer Brekke.

Andre lyder vi ikke har hørt før, er alarmene inne fra månelandingsfartøyet Eagle under selve månelandingen, i forbindelse med dramatikken da Neil Armstrong lette etter bedre landingssted og hadde stadig mindre drivstoff igjen.

– Dette er ikke som andre dokumentarer. Den mangler den typiske oppleste kommentaren og er nærmest «Apollo 11 - minutt for minutt», forteller han.

Tirsdag var det storstilt markering på Stord da det enorme produksjonssskipet gjorde klar til å gå fra kai.
Les også

Ny gullkalv klar for Barentshavet: – Skal produsere enorme verdier for landet i minst 30 år

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.