– Sonden er i sikkerhet, og alt om bord fungere som det skal. Ikke noe menneskeskapt objekt har noen gang vært tettere på solen, opplyser Nasa.
Romsonden bærer navnet Parker Solar Probe og passerte solen i en avstand av 6,1 millioner kilometer. Dette betyr at det ubemannede fartøyet fløy inn i solens ytre atmosfære, også kalt koronaen.
Nasa opplyser at kontrollsenteret mottok en signaltone fra fartøyet kort tid før midnatt torsdag amerikansk tid. Det er ventet at sonden 1. januar vil sende til jorden detaljerte data fra passeringen.
Målet med ferden er å hjelpe forskerne til å finne ut mer om hvordan stjernen i vårt solsystem fungerer.
– Dette nærstudiet gir mulighet til å foreta målinger som gir bedre forståelse av hvordan materie i dette området blir varmet opp til millioner av grader og hvordan solvinder oppstår. Dessuten er det mulig å studere hvordan partikler akselererer opp til nesten lysets hastighet, skriver Nasa.
Parker Solar Probe er oppkalt etter den avdøde fysikeren Eugene N. Parker, ifølge Nasas hjemmeside. Han var av pionerene bak den moderne forståelsen av solen.
På 1950-tallet utviklet Parker en matematisk teori som kunne forutsi solvind, som er en strøm av ladede partikler som sender ut tusenvis av kilometer ut i verdensrommet.
Parker døde i mars 2022, 94 år gammel.
SpaceX' Falcon 9-rakett får tilbake flytillatelsen