En god stund har astrofysiske forskere registrert at det kommer ulike typer stråling fra Saturn. I strålemengden var ifølge Nasaforskeren doktor Anil Bhardwaj, også fotoner som bar med seg elektromagnetisk energi som røntgenstråling.
Forskerne var litt usikre på hvordan en gassplanet eventuelt kunne produsere slik stråling.
Tidligere har man registrert noe tilsvarende fra Jupiter.
Løsning
Doktor Bhardwaj løste problemet i to trinn: Først lurte han på hvorfor det kom så mye mer stråling fra Saturn; kunne det henge sammen med at denne kjempen er mye nærmere oss enn Jupiter? Kunne årsaken til og med være at Saturn ikke lå nærmere jorden, men selve Solen?
Målinger viste snart at de to kjempeplanetene ikke gjør annet enn å reflektere en del av den strålingen Solen hele tiden slenger ut i rommet.
Planet-antenne
– Vi kunne begynne å bruke gasskjempene som ultrafjerne sonder, fjernt plasserte ”antenner”. Ved å måle hva de reflekterer tilbake til oss av innstrålt energi fra Solen, kunne vi overvåke røntgenstrålingen fra Solen også fra solutbruddssoner som ligger vendt vekk fra våre jordbaserte antenner, og fra satellittene, forkarer doktor Bhardwaj.
Det var Nasas rombaserte røntgenobservatorium Chandra som avslørte hemmeligheten. Chandra opereres fra Smithsonians kontrollsenter i Cambridge, Massachusetts.