Ut med rør-traktoren. Inn med rør-ormen.
Brødrene Aadland har utviklet en orm med bedre fremkommelighet enn rørtraktorer som brukes til vedlikehold, inspeksjon og installasjon av utstyr i rør i dag. Ormen er utstyrt med drivelementer, drevet av elektromotorer, som tar tak i rørveggene og bukter seg fremover.
– Dette blir ikke en hvilepute, men snarere et ekstra puff i det videre arbeidet, forsikret Harald og Agnar Aadland stolte og fornøyde, da årets Reodor-priser ble delt ut på Nyskapingskonferansen i Sarpsborg.
Sikre verdenspatent
I tillegg til bronsestatuett laget av kunsteren Nils Aas, får årets Reodor-vinnere 100.000 kroner.
– Pengene blir et viktig bidrag i arbeidet med oppfølging og sikring av patentrettigheter rundt om i verden, bedyrer Agnar Aadland.
Ingeniørbrødrene fra Bergen gikk for tre år siden ut av det etablerte oljemiljøet for å satse 100 prosent på utvikling av sin egen teknologi i firmaet AaTechnology AS. Selskapet har i dag seks ansatte på Nesttun utenfor Bergen.
Testfase
Med Reodor i ryggen går brødrene og selskapet en spennende tid i møte.
– Prototypen er så langt kjørt i egne testfasiliteter – i tørre rør. Prototypen er nå tilpasset utprøving i væskefylte rør, med trykk- og temperaturforhold som simulerer en oljebrønn, og over nyttår starter testingen i laboratoriene til Rogalandsforskning, forteller Harald Aadland.
Det var han som fikk ideen til rørormen, etter årelang erfaring med oljeinstrumentering og tegning av nedihulls utstyr i oljeindustrien. Broren Agnar har den beste forretningssansen, og skal lede den kommersielle siden av teknologisatsingen.
Foreløpig er rørormen utstyrt med fem drivelementer, men den skal utvikles til å ha ti. Likeledes skal rekkevidden på sikt økes fra 10 til 70 kilometer, ved forlenging av ledningen som sørger for kraft til elektromotorene.
Ormen, som i dag har en lengde på ca. 1,5 meter og en diameter på fire tommer, har en trekkraft på over 1000 kilo, og kan brukes til å trekke eller plassere utstyr i rør. Andre oppgaver vil være inspeksjon av forholdene inne i rørene, rengjøring eller korrosjonsmålinger.
Statoil og Smedvig med
Etter laboratorietestingen ved Rogalandsforskning, skal ormen testes i to oljebrønner i Nordsjøen. Statoil støtter testfasen, en garanti som har sikret AaTechnology en utviklingsavtale med Smedvig
Reodorprisen ble i år delt ut av Statens nærings- og distriktutviklingsfond (SND) for åttende gang. Blant 150 innsendte forslag, gikk 15 til jurybehandling.
Juryen fremholder at vedlikeholdsteknologien fra brødrene Aadland vil effektivisere inspeksjon, rengjøring og reparasjon av rørledninger, samtidig som den kan anvendes til andre typer rørsystemer – eksempelvis vann- og avløpsystem.
Teknologien vil også gjøre det mulig å trekke utstyr inne i transportlinjer for olje og
gass på kontinentalsokkelen.
– Systemet representerer en nyvinning med internasjonalt potensial i en for Norge viktig bransje, sa administrerende direktør Arne Hyttnes i SND, som sto for prisutdelingen.