Tekst og foto: Even Fladberg
Fornebu: Majoriteten av automatiseringsaktørene, som utgjorde hver tiende av utstillerne, bød på væskeanalyse, prosess- eller testinstrumenter.
Digitalisering for fullt
Mer digitalisering, industrielt Ethernet som kommunikasjonsgrensesnitt og direkte tilkopling til PC via USB er blant trendene innenfor væskeanalyse.
Vi starter rundturen i Telenor Arena hos Krohne Instrumentation. Selskapet har utvidet sin portefølje av analyseutstyr for væske de siste årene. En av nyhetene var harmonisering av transmittere for konvensjonelle prosessmålinger og væskeanalyse.
De hadde også med seg en klassiker for VA-bransjen, nemlig mengdemåleren for delvis fylte rør, Tidalflux. Den skal greie brasene når nivået i måleren passerer ti prosent. Også selskapets andre yndling for VA-bransjen, mengdemåleren Waterflux 3000, er på plass. Spesiell utforming av målerøret i reduserer kravet til rettstrekk etter et bend. Innsnevringen gjør også at den har bedre nøyaktighet når væskehastigheten nærmer seg null.
Kjemikalie- og energireduksjon
Derimot fikk vi ikke se selskapets kommende væskeanalysekonsept Smartsens, med digitale sensorer og 4..20 mA/Hart-kommunikasjon rett til kontrollsystemet. Ifølge selskapets Øystein Lunde, salgssjef for analyse og VA-produkter, blir pH den første sensoren som lanseres, og den kommer til høsten. Andre analyseparametere skal følge senere.
På andre siden av gangen hadde Goodtech Products tatt oppstilling. De hadde tatt med seg en av sine hovedleverandører av væskeanalyse, svenske Cerlic Controls. Produsentens eksportsjef, Sofie Östemar, forteller at reduksjon av både kjemikalier og energi er viktige trender.
Slamprofilmåler
Hun trekker fram selskapets portable Multitracker, en profilmåler for slam. Den fungerer etter jojo-prinsippet. Giveren har både en trykkmåler (for nivå) og en optisk sensor for suspendert innhold. Östemar forteller at Multitracker, det vil si transmitteren, kan benyttes for andre givere.
- Vi tilbyr en tilsvarende giver uten nivåmåler og en for optisk måler for oksygen, sier hun.
De digitalbaserte giverne kan logge inntil 1000 logginger. Eksportsjefen viser oss hvordan giverne også kan koples direkte til en PC via USB. Og for permanente installasjoner med kontrollsystem har svenskene også en stasjonær transmitter. Den er døpt Multifix.
Trådløst målesystem
Flukes testinstrumenter dukker opp flere steder på messen, blant annet hos Elfa Distrelec og IKM Instrutek. Salgsingeniør Anders Hagelund hos førstnevnte viser oss produsentens nye trådløse målesystem.
- Fluke CNX måler spenning, strøm og temperatur, enten direkte i instrumentet, eller trådløst til en PC. Systemet håndterer inntil ti målepunkter, som kan være inntil 20 meter unna, forklarer Hagelund.
Hos Sigum er det stor stemning over en ny ventil fra Erhard Roco, som stiller med integrert passtykke. Daglig leder Stig Grani viser oss også en ny elektromagnetisk mengdemåler fra Badger.
- Måleren har fått bedre nøyaktighet. Den er nå +/- 0,25 prosent av målt verdi over hele måleområdet, fra en væskehastighet på en halv meter i sekundet, sier Grani.
Rett i PC-en
Vi ankommer Endress+Hauser. Her står analyse høyt i kurs. Robert Biederick, skandinavisk produktsjef for analyse og til daglig ansatt ved selskapets avdeling i Bergen, viser oss den nye Memobase Plus, et målesystem for væskeanalyse. Memobase-konseptet (uten Plus) består av digitale Memosens sensorer for væskeanalyse med kontaktløs, induktiv kommunikasjon til transmitteren.
Endress+Hauser har åpnet det induktive kommunikasjonskonseptet for andre leverandører av analyse. En håndfull produsenter byr på sensorer og/eller transmittere som støtter konseptet, blant annet tyske Knick.
- Brukerne kan blande utstyr fra ulike produsenter, sier Biederick.
Industriel Ethernet
Med Plus-varianten kan du kutte ut transmitteren og kjøre signalene rett inn i en PC via en black-box (bokstavlig talt), altså en liten gateway. Ledningen plugges inn via standard USB. Biederick forteller at det er en stor fordel å ha hele målesystemet i laboratoriet, altså i kontrollerte omgivelser.
- Det er selvsagt nyttig å sentralisere administrasjon av kalibrering og dokumentasjon, mener han.
Selskapet har ikke kastet inn håndkleet på utvikling av analysetransmittere ved lanseringen av Memobase Plus, snarere tvert i mot. Den klassiske og modulære Liquiline er utvidet til maksimalt åtte kanaler. Foruten 4..20 mA og konvensjonelle feltbusser, kan transmitteren nå leveres med industrielt Ethernet.
- I første omgang tilbyr vi Modbus TCP, senere kommer både Ethernet/ip og Profinet, forteller produktsjefen.
Snakker norsk
Hos Inline Prosess var de stolte over at vannprøvetagerne fra WaterSam nå snakker norsk, eller mer presist har fått norsk meny. En av variantene tar også vannprøver direkte i røret med trykk inntil ti bar.
Knut Erik Boland viser oss også en ny transmitter for væskeanalyse fra Thermo Scientific. Nå kan den håndtere inntil fire kanaler. Det er sikkert trangt om plassen, for om du vil bruke en kommunikasjonsmodul må du redusere antallet til tre. Som plaster på såret kan du i tillegg til klassiske feltbusser nå velge industrielt Ethernet også her som hos Endress+Hauser.
- Thermo byr blant annet på Modbus TCP og Ethernet/ip, forteller Boland.
Flittige Lisa
Han viser oss også noe helt annet, en optisk giver for absorbans av elektromagnetiske bølger på 254 nm. Produsenten Trios har døpt damen Lisa. Boland forklarer at den kan benyttes for å kontrollere effekten av UV-anlegg i vannverk.
- Den måler mengden organisk materiale, sier han.
Neste stopp er Process Partner. Duoen på standen, Rune Borgar Larsen og Atle Johansen, puster nesten lettet ut etter en hektisk økt tirsdag ettermiddag. Etter en stille start på mandag, har det vært hyggelig trøkk hele dagen. De byr på både bærbar gassdeteksjon og ultralyd clampon mengdemålere.
Fjernprat
MJK Automation viste blant annet en ny versjon av sin Chatter, en multikanals, batteridrevet datalogger med integrert GSM/GPRS-modem. Daglig leder Egil Olsen forteller at den kan kjøre inntil fem år uten batteriskifte.
- Den kan sende måledata til en database, som brukerne kan gå inn på på via en nettleser. I tillegg kan den overføre målinger og alarmer direkte til driftskontrollsystemet samt som vanlig e-post, forklarer Olsen,
Han viser oss et par eksempler fra installasjoner i Norge på smarttelefonen, med kurver for nivået i vannreservoarer.