Det kom fram da olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) møtte sin russiske kollega Sergej Sjmatko og naturressursminister Jurij Trutnev i Moskva onsdag.
Riis-Johansen karakteriserer møtene som «meget konstruktive» og sier at Norge og Russland med dette har tatt et skritt videre i det norsk-russiske energisamarbeidet.
Konkret samarbeid
– Det er selskapene som står for det operative i Stockman-utbyggingen. Men myndighetene skal nå være mer regelmessig i kontakt for å se på hvordan kompetansen i de ulike landene kan nyttiggjøres for å håndtere de teknologiske utfordringene i nord. Dette blir et mer konkret samarbeid enn vi har hatt så langt, sier Riis-Johansen til NTB.
Norske StatoilHydro og franske Total skal sammen med russiske Gazprom stå for første utbyggingstrinn av verden største påviste gassfelt til havs.
Den endelige beslutningen om utbygging er ventet en gang over nyttår 2010. Finanskrisen og fallet i olje- og gassprisene har bidratt til at det nå stilles spørsmål ved om utbyggingen blir gjennomført.
Få tror på at selskapene vil være i stand til å overholde den offisielle datoen for produksjonsstart, som er satt til 2013.
Dedikerte
I samtalene med de russiske ministrene ble det ikke gitt noen antydninger om datoer.
– Men de melder veldig tydelig at de ønsker framdrift i Stockman-prosjektet. Russerne har, som andre, regnet gjennom sine framtidige prosjekter på nytt. Jeg oppfatter ikke at de stiller spørsmål ved planene knyttet til Stockman, sier Riis-Johansen.
Han berømmer norske selskaper for å ha gjort et «veldig godt arbeid» som har gitt god anseelse i Russland, og mener det er et potensial for norsk oljeindustri i energigiganten Russland.
– Norske bedrifter har all mulig grunn til å se muligheter for å få igjen for sitt gode arbeid når nye prosjekter blir vurdert, sier olje- og energiministeren.
Føringer
Han trekker fram Aker Solution som på Sakhalinhalvøya har gjennomført et større prosjekt på betongunderdeler tilsvarende Sleipner-plattformen.
I Aker-prosjektet gikk 80-90 prosent av oppdragene til lokal virksomhet.
– Russerne ser at solide norske selskaper kan komme inn med gode tekniske løsninger og god struktur i kombinasjon med stor bruk av lokal arbeidskraft. Det legger også føringer for framtidige muligheter, sier han.
Les også: – Norge avhengig av Russland