ROMFART

Russisk månelandingsfartøy ødelagt under landing

Det russiske månelandingsfartøyet Luna-25 er ødelagt under et mislykket landingsforsøk på månen, opplyser det russiske romfartssenteret Roskosmos søndag.

Månelandingsfartøyet Luna-25 ble skutt med en opp med en Soyuz-2.1b-rakett fra Vostotsnij lengst øst i Rusland fredag den 11. august 2023. Lørdag ble fartøyet ødelagt under et mislykket landingsforsøk på månen.
Månelandingsfartøyet Luna-25 ble skutt med en opp med en Soyuz-2.1b-rakett fra Vostotsnij lengst øst i Rusland fredag den 11. august 2023. Lørdag ble fartøyet ødelagt under et mislykket landingsforsøk på månen. Foto: Roskosmos/AP/NTB
20. aug. 2023 - 13:17

Ifølge Roskosmos har fartøyet «opphørt å eksistere etter et sammenstøt med månens overflate».

Luna-25 var Russlands første tokt til månen på 50 år. Fartøyet kom inn i bane rundt månen som planlagt onsdag etter fem dagers flyging fra jorda og skulle foreta en myk landing ved månens sørpol mandag. Den var i gang med å lete etter et passende landingssted da uhellet skjedde.

Leder for utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Ine Eriksen Søreide (H), mener det finnes rettslig rom for å nekte forskningstokt i norsk økonomisk sone. Bildet tatt i forbindelse med Stortingets muntlige spørretime. Foto: Rodrigo Freitas, NTB.
Les også

Mener Russlands forskningstokt i nord må blankt avvises

Fartøyet kom ut av kontroll før landingsforsøket, og romfartssenteret mistet kontakten lørdag. Romfartssenteret forsøker nå å lokalisere fartøyet og analysere hva som gikk galt.

Planen var å holde Luna-25, som er på størrelse med en liten bil og skulle lete etter frossent vann, i drift i ett år i et område der Nasa og andre romfartsorganisasjoner tidligere har sett spor av is i kratre.

Russland har ikke forsøkt å lande på månen siden et mislykket forsøk i1989, og man var klar over at forsøket med Luna-25 var risikabelt. Roskosmos-sjef Jurij Borisov sa i juni til president Vladimir Putin at det var 70 prosent sjanse for å lykkes.

Med noen små variasjoner mellom bransjene ønsker et solid flertall, 63 prosent, økt kraftproduksjon i eget fylke. Her fra Sarpefossen kraftverk.
Les også

NHO: Over halvparten av bedriftene venter dyrere strøm de neste tre årene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.