ROMFART

Russisk romfartøy i bane rundt månen

For første gang på nesten et halvt århundre er et ubemannet russisk romfartøy i bane rundt månen. Etter planen skal Luna-25 lande ved månens sørpol neste uke.

Luna-25 ble skutt opp fra Vostotsnij lengst øst i Rusland sist fredag. Etter planen skal den lande på månen 21. august og bruke det neste året på å lete etter is hos vår nærmeste nabo i verdensrommet.
Luna-25 ble skutt opp fra Vostotsnij lengst øst i Rusland sist fredag. Etter planen skal den lande på månen 21. august og bruke det neste året på å lete etter is hos vår nærmeste nabo i verdensrommet. Foto: Roskosmos/AP/NTB
16. aug. 2023 - 16:09

Romfartøyet, som skal lete etter frossent vann på månen, gikk inn i bane rundt vår nærmeste nabo onsdag formiddag klokken 10.57 norsk tid, opplyser Russlands romfartsadministrasjon Roskosmos. Forgjengeren Luna-24 var det forrige russiske – eller strengt tatt sovjetiske – romfartøyet som var i bane ved månen. Det var i 1976.

I rundt fem dager skal Luna-25 gå i bane før en planlagt myk landing lengst sør på månen mandag 21. august.

Planen er å holde Luna-25, som er på størrelse med en liten bil, i drift i ett år i et område der Nasa og andre romfartsorganisasjoner tidligere har sett spor av is i kratre.

Dersom det er vann på månen, kan det åpne for utvinning av naturressurser på månen og at mennesker kan oppholde seg der lenger.

Tidligere i måneden gikk et indisk romfartøy inn i bane rundt månen. Chandrayaan-3 skal etter planen lande senere i august.

Problemer med romkapselen Starliner gjør at Butch Wilmore (til venstre) og Suni Williams har tilbrakt over en måned på Den internasjonale romstasjonen, mens de etter planen bare skulle vært der en ukes tid.
Les også

Strandede astronauter har fortsatt tro på Boeing-kapsel

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.