KRAFT

Ruster seg til krig mot kraftlinjer

Ole K. Helgesen
25. aug. 2006 - 07:02
Vis mer

Planleggingen av 420 kV kraftlinjer mellom Sima i Eidfjord og Samnanger i Hardanger, fra Ørskog på Sunnmøre til Fardal i Sogn og fra Evje til Holen i Setesdalen har satt sinnene i kok hos miljøbevegelsen og lokalbefolkningen. De står samlet bak kravet om at linjene skal legges i kabel.



Skal kjempe med nebb og klør

Naturvernforbundet lover at det blir full strid.

– Ørskog-Fardal-linjen går gjennom friluftsområder, vernede områder, nær vernede vassdrag, Geirangerfjorden og nasjonalparker. Det vil være det verste inngrepet i naturen på Vestlandet noen gang, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken. Han mener planene truer artsmangfoldet i de berørte områdene, noe som er stikk i strid med regjeringens mål om å stanse utryddingen av arter i Norge.



Dyrt med kabel

Å legge jordkabel koster fire til syv ganger mer enn tradisjonelle luftlinjer. Likevel mener Haltbrekken det er nødvendig:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

– Statnett gjør sine vurderinger ut fra det rimeligste alternativet, uten å ta hensyn til natur- og miljøinngrep. Derfor er det et behov for å endre på Statnetts praksis. Det er opp til politikerne å pålegge Statnett et slikt ansvar.

Haltbrekken lanserer en løsning som minner om prinsippet om at forurenser betaler. – På Møre er det Ormen Lange og Hydros aluminiumsanlegg på Sunndalsøra som har skapt kraftunderskuddet. Derfor burde disse aktørene vært med på å betale regningen for kabling, sier han.

Haltbrekken mener også at produksjon på Møre er et bedre alternativ enn å frakte kraft fra Sogn. – Kraftunderskuddet kan dekkes med et CO2-fritt gasskraftverk og energiomlegging. Det er unødvendig at 30 TWh går til oppvarming av hus. Derfor må det legges til rette for å øke bruken av alternative energikilder som fjernvarme, varmepumper og pelletskaminer.

– Tror du dere klarer å stanse planene?

– Jeg får virkelig håpe det løser seg.



Frykter kollaps





– Det er hevet over enhver tvil at ledningsnettet i Midt-Norge må forsterkes. Hvis ikke, kollapser hele nettet, sier Magne Maurset, Statnetts prosjektleder for kraftlinjen Ørskog-Fardal.

Prosjektlederen mener det økende kraftunderskuddet i Møre og Romsdal kombinert med planer om ny kraftproduksjon i Sogn og Fjordane tvinger frem et linjenett som er mer fleksibelt.

– Det er nødvendig å bedre forsyningssikkerheten i Midt-Norge. Ledningsnettet er veldig svakt og dermed altfor lite fleksibelt. Dette fører til at det er vanskelig å importere kraft i perioder med underskudd og eksportere i perioder med overskudd. Dessuten er nettet svært sårbart dersom det skulle oppstå feil, sier Maurset.



Gasskraft og vindkraft

Ledningen mellom Ørskog og Fardal kan samtidig legge til rette for utbygging av planlagt vindkraft og små vannkraftverk i Sogn og Fjordane. Spesielt vindkraft skaper et behov for større fleksibilitet ettersom man trenger å få kraft inn i perioder uten vind.

– Gasskraftverk, vindkraftprosjekter og småkraft gjør det helt nødvendig å utvide kapasiteten i kraftforsyningen. Hvis ikke, vil hele nettet kollapse, sier Maurset.



Alternativene er dyrere

– Finnes det alternativer til Ørskog-Fardal kraftlinjen?

– Vi ser på ulike traseer, men den bør gå gjennom Sogn for å gjøre det mulig for småkraft og vindkraft å koble seg inn mot nettet.

– Har dere vurdert å legge en jordkabel?

– Vi gjorde en vurdering på kabel i Hardanger. Denne ville blitt fire ganger dyrere enn luftlinje. Ørskog-Fardal-linjen skal ha større kapasitet og trenger to kabelsett. Derfor vil det kanskje koste opp til syv ganger mer med kabel enn en luftlinje. Et annet viktig poeng er at det vil skape presedens dersom vi legger 420 kV linjer i kabel. Da vil vi også måtte gjøre det samme på de mindre, regionale linjene.



Kostnad–nytte

Statnett møter kravet om kabling på nesten hvert eneste prosjekt de har. Derfor ønsker de en politisk debatt rundt hvordan vurderingene skal gjøres.

– Vi gjør våre vurderinger ut fra et kostnad–nytte perspektiv. Hvis samfunnet skal bruke ekstramidler på kabling, må det avgjøres politisk.





Enoksen tviler på ny kraftlinje

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen er i tvil om det blir nødvendig å bygge den store kraftlinjen mellom Fardal i Sogn og Ørskog på Sunnmøre. Han viser til at et gasskraftverk kan være på plass før linjen er ferdig.

– Da kan andre og mindre omfattende linjesystem være mer fornuftig å satse på, sier Enoksen til NRK Møre og Romsdal.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.