ITTELEKOM

Så god er DAB-dekningen nå

Radioen digitaliseres

11. juni 2015 - 12:46

For å beregne hvordan det står til med befolkningsdekningen på DAB har Nasjonal kommunikasjonsmyndighet gjort omfattende beregninger av dekningen på det nye DAB-nettet.

Disse har blitt verifisert med flere tusen målinger i alt fra byer til fjell og flatt landskap. Resultatet ser ut til å være oppløftende for den digitale radioen. Stortinget har forlangt at NRK P1-dekningen skal være minst den samme som på FM.

– Det vi måler er bedre. Mens FM befolkningsdekningen på P1 er på 98,5 for FM, er den 99,5 prosent på DAB. Kravet om dekning hos de kommersielle kanalene var 90 prosent. Den er nå på 92,9 prosent, så kravene er overoppfylt, sier sjef for kringkasting og faste tjenester i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, Bjarte Sørhus.

Les også: Denne dingsen til noen hundrelapper gjør den gamle bilen din smart

DAB-dekning slår FM-dekning på vei

Han forteller også at dekningen langs veiene er svært oppløftende. Norske veier har en FM-dekning på P1 på 89,3 prosent. På DAB er den hele 96,5 prosent. Og mens det bare er NRK som har slik dekning på FM vil lytterne få inn de aller fleste av NRKs kanaler med den samme dekningen.

– Vi kan ikke lenger sette av en halvtime til samer og barn på den samme kanalen. Moderne radio må utvikle nye tilbud og nye kanaler til alle målgruppene. Det vi ser er at de nye digitale kanalene bidrar til mer lytting.

– Brukerne er ikke interessert i teknologien, men i innholdet. DAB+ og IP-distribusjon er helt fantastisk og vi kunne ikke gjort det med fem FM-kanaler og resten på IP, sier kringkastingssjef Tor Gjermund Eriksen.

Men han advarer mot å senke skuldrene. DAB-utbyggingen er ikke lenger et teknologiprosjekt. Ikke et innholdsprosjekt heller. Frem mot slukkingen av FM-nettet handler det om omdømmet fra lytterne og det kommer til å bekymre NRK-sjefen helt til slukkingen begynner.

Les også: IKT-Norge slakter FM-slukkingen

På to år

Da Stortinget besluttet å skru av FM i 2017 på basis av lyttermålinger som skulle gjøres årsskiftet 14/15 hastet det. DAB-netter måtte bygges ut i stor hastighet. Norkring bygde ut og oppgraderte 760 sendere på to år. På det meste startet de opp to sendere hver dag.

– Som ingeniør må jeg si at det ville vært temmelig dumt å oppgradere FM-nettet som var alternativet til DAB. Det ville ikke gitt alle de fordelene DAB kan by på. Det ene er at vi klarer oss med rundt halvparten av senderne i forhold til FM. I tillegg til at vi slipper skurring skyldes det at refleksene ikke forstyrrer, men forsterker hverandre.

– Og det er ikke bare det, vi kan senke strømforbruket til halvparten per sender. Og hver sender rommer opptil 18 kanaler - ikke bare en. Resultatet er at hver nordmann får tilgang til svært mange flere kanaler og at det koster mye mindre å distribuere. I stedet for å distribuere en kanal til 30 millioner er prisen nå nede i 4 millioner. Det er grunnlaget for at vi får så mange flere kanaler, sier sjefen for Norkring Torbjørn Teigen.

Les også: Du har trolig hundrevis av disse uten å vite om det

Tunnelarbeid gjenstår

Teigen peker på at selv om Norge nå er godt dekket på overflaten gjenstår det en stor oppgave med alle tunellene. Det skal Norkring jobbe med sammen med Statens Vegvesen og innen FM-nettet slukkes skal det være på plass.

Teigen peker på at det har vært mange faktorer som har bidratt til at Norge som første land i verden kan skru av FM. Ikke minst myndighetenes vilje til å gi digitalradio lange konsesjoner. Det å ha frekvensene i fred i 15 år har vært en viktig forutsetning for det som har skjedd.

– Dette hadde vi ikke klart på FM. Digital distribusjon har gjort oss til et helt annet radiohus med langt flere kanaler enn vi kunne hatt med FM. Og radiolyttingen vokser. Det er det ikke mange andre medier som kan si. Vi skal selvfølgelig være på IP også, men dette hadde ikke gått uten en moderne kringkastingsteknologi, sier administrerende direktør og sjefsredaktør i P4 Gruppen, Kenneth Andresen.

Han understreker at det er ikke bare kapasitetsøkningen som har gitt flere kanaler, men også prisen på distribusjon. Det hadde neppe vært mulig med så mye innhold om ikke prisen hadde falt til en brøkdel.

Les også: Den norske radioen lar deg spille fra Spotify, DAB og FM

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.