En undersøkelse gjennomført av bilistorganisasjonen AAA i USA viser at elbiler får redusert rekkevidde i ekstreme temperaturer.
Ikke overraskende; Om det blir kaldt eller varmt, må mer energi brukes til klimakontroll i kupeen fremfor fremdrift.
AAA fant at når utetemperaturen faller til -6,7 grader celcius, og kupeen varmes opp, reduseres rekkevidden i snitt med 41 prosent.
Testen ble gjennomført med fem elbiler. Noen av disse hadde varmepumpe, mens andre hadde varmekolbe.
Bilene som ble testet var BMW i3S, Chevrolet Bolt (Opel Ampera-e), Nissan Leaf, Tesla Model S og Volkswagen e-Golf. Av disse var det BMW i3 og Nissan Leaf som var utstyrt med varmepumpe.
Laboratorietest
Bilene ble testet på et dynamomenter, eller en «rullende landevei», som bidrar til at man kan eliminere mange variabler. Det vil for eksempel kunne være ulik temperatur og forskjell i kjøreforhold og luftmotstand om en test gjøres på åpen vei.
Bilene ble før test satt til lading ved testtemperatur, og sto typisk i 15-17 timer før test.
I snitt ble rekkevidden redusert 12 prosent når utetuemperaturen var -6,7 grader når kupeoppvarming ikke var aktivert. Forbruket økte da med 9 prosent.
Stor reduksjon i rekkevidde
Da kupeoppvarming ble skrudd på, endret resultatet seg ganske dramatisk. Ved samme utetemperatur ble rekkevidden redusert med 41 prosent i snitt, og forbruket økte 39 prosent.
Varmeapparatet i bilene ble satt til 22,2 varmegrader, og auto-modus. På bilene det var mulig, ble resirkulering av kupeluften aktivert. På bilene hvor det var mulig å manuelt sette viftehastighet i auto-modus, ble viften satt til full hastighet.
Dette sammenlignet med en utetemeratur på 23,9 grader celcius uten varme/aircondition aktivert.
Dette gir dermed en vesentlig høyere driftskostnad i lave temperaturer.
Forbruket til BMW i3S økte i snitt 13,5 prosent i lav temperatur uten varmeapparat aktivert. Med dette aktivert økte det med 46,1 prosent. Nissan Leaf økte forbruket med 5,73 prosent uten varmeapparat, og 28,13 prosent med varmeapparat.
Resultatet viser tydelig at Nissan Leaf har en mer effektiv oppvarmingsløsning enn BMW i3S. Samtidig er ikke alle bilene uten varmepumpe så mye verre enn BMW i3S.
Med varmeapparat var bruket henholdsvis 38,2, 35,81 og 46,6 prosent høyere på Model S, eGolf og Bolt.
Her gjelder det å være oppmerksom på at tallene rapporten kommer frem til er satt sammen av resultatet av ulike testtyper, og dermed er et kombinert resultat.
Ineffektivt i lave temperaturer
AAA-rapporten viser til at varmepumper i stor grad er ineffektive i svært lav temperatur. Bilene med varmepumpe har varmekolbe i tillegg til varmepumpe, for å kunne holde temperaturen oppe når varmepumpen ikke lenger er effektiv.
Rapporten konkluderer med at varmekolbe sannsynligvis er aktivert ved -6,7 grader, for å kunne opprettholde kupetemperaturen.
Det skal nevnes at bilene som er testet er solgt i USA, og dermed ikke nødvendigvis er like modellene som selges i Norge. Men på for eksempel Nissan Leaf har oppvarming av batteriet vært standardutstyr på alle biler uansett hvor de er solgt siden 2012.
Vinterpakke til Tesla er ikke stort annerledes, og dreier seg om oppvarming av ratt, varme i bakseter og lignende.
At oppvarming krever mer energi er i seg selv ikke så overraskende. Å varme opp kupeen krever i seg selv en del ekstra energi.
I tillegg går det med ekstra energi til fremdrift i form av mer tap gjennom for eksempel friksjon og annet når bilen er kald. Her er det mange bekker små. Et kaldt batteri har høyere indre motstand enn et varmt.
Et kaldt batteri er et midlertidig problem, da dette varmes forholdsvis raskt, avhengig av bil og kjørelengde.
Høyere forbruk ikke like lett å merke på vanlig bil
Høyere energiforbruk får også en bil med forbrenningsmotor. Det merkes imidlertid ikke like godt, siden det i utgangspunktet kastes vekk mye energi i en forbrenningsmotor. Her kan denne overskuddsenergien brukes til å varme opp kupeen.
En del dieselbiler har imidlertid et ekstra dieseldrevet varmeapparat for å holde temperaturen oppe, noe som gir høyere dieselforbruk i kulden.
Det er mulig å redusere energiforbruket ved å forvarme elbilen før man begynner å kjøre. Er bilen koblet til strøm, vil ikke batteriet tappes under oppvarming.
Mange biler har også oppvarming av batteriet, slik at det går med mindre energi når man begynner å kjøre.
En test vi gjennomførte i 2016 viste at forbruket til en elbil kunne være hele 73 prosent høyere i -7 grader med 24 grader i kupeen, sammenlignet med utetemperatur på 22 grader. Denne testen er imidlertid langt fra vitenskapelig.
Tidligere i vinter undersøkte vi forskjell i forbruk på en bil med kaldt kontra varmt batteri. Denne testen indikerte at forbruket ble 13 prosent lavere når batteriet ble varmt.
Hele AAA-rapporten kan lastes ned i PDF-format fra aaa.com.
- Les mer om elbil på TU Elektrisk.