IT

Så mye koster surfing i utlandet

Opp mot 150 kroner for én sidevisning.

Med bare noen tastetrykk kan telefonregningen din bli et mareritt. Men forskjellene mellom de ulike mobiloperatørene er store.
Med bare noen tastetrykk kan telefonregningen din bli et mareritt. Men forskjellene mellom de ulike mobiloperatørene er store. Bilde: Colourbox
3. juli 2013 - 18:00

Å sjekke nyhetene i utlandet er ikke nødvendigvis en rask affære, det kan nemlig komme tilbake og spøke på din neste telefonregning.

Det er ingen hemmelighet at bruk av mobildata har vært dyrt, men nylig falt prisene på mobildata i EU med hele 36 prosent, noe som gjør det betraktelig billigere å fullføre den vanlige rutinesjekken av nyheter på nett. I hvert fall så lenge du er befinner deg i EU.

Med et så stort priskutt, hvor mye koster det å bruke mobildata?

Gunstigere EU-priser

Med det nye kuttet er prisene langt rimeligere enn før, det siste kuttet er bare en liten del av prisfallet.

Tidligere denne uken skrev vi at roamingprisene kan komme til å falle opp mot 91 prosent i forhold til prisene fra 2007.

Samtidig kan man se at volumet på datatrafikk har økt med hele 630 prosent.

Mobiloperatørene trenger med andre ord ikke å fortvile over tapte inntekter.

Les også: Snart kan det bli slutt på telefonnummer

Priser per MB

EU-prisene per megabyte (MB) varierer mellom mobiloperatørene, Telenor og Netcom har lagt seg på samme linje og tilbyr en pris på 4,23 kr/MB i EU- og EØS-land.

Tele2 har tilnærmet samme pris for EU-land med 4,20 kr/MB, mens Onecall er noe billigere med 2,50 kr/MB.

Nylig lanserte Chess at de ønsket å kutte prisene på mobildata i EU-land, det fulgte de opp ved å justere prisene fra 4,99 kr/MB til 1,99 kr/MB. Dette gjør Chess den billigste mobiloperatøren per MB når du skal ut i Europa.

For å lettere forstå hvilken betydning dette har på telefonregningen må man vite hvor mye som lastes når du utfører ulike tjenester på nett.

Besøker man tu.no lastes det ned cirka 2 MB med data, det vil altså si at om du er kunde hos Telenor, Netcom eller Tele2 vil det komme på snaut åtte kroner og femti øre, mens hos Onecall er prisen cirka fem kroner. Hos prisvinner Chess vil det komme på cirka fire kroner

Dette er om du befinner deg i Europa, foruten Skandinavia som hos de fleste har enda rimeligere priser.

Legg merke til at dette er om du kobler opp en PC med mobildata. Besøker du disse sidene med mobilen, vil de aller fleste ha egne mobilversjoner som laster ned noe mindre data per visning.

For å besøke Norges mest leste nettavis, vg.no, vil det bli dyrere. For hver visning lastes det ned rundt 3,7 MB.

Det betyr en pris på 15 kroner og 70 øre hos Telenor og Netcom, 15,50 hos Tele2 og ni kroner og 25 øre hos Onecall. Er du kunde hos Chess vil det koste deg syv kroner og 40 øre for å se forsiden til VG.no. Vi befinner oss fortsatt i Europa.

 

Les også: – Ett av tre mobilselskap vil forsvinne

Marerittregning

Det er ikke før du drar litt lenger ut i verden at de virkelig store summene dukker opp. I USA varierer prisen per MB betraktelig mer hos de forskjellige leverandørene.

Hos Telenor må man ut med 40 kr/MB. Netcom har halvert prisen og krever 20 kr/MB, mens både Onecall og Tele2 ligger på 10 kr/MB.

Hvis vi kjører samme test som i Europa viser det at om du sitter på dataen og benytter mobildata må du ut med 148 kroner per sidevisning av VG Nett om du er Telenor-kunde. Er du kunde hos Netcom må du ut med halvparten, altså 74 kroner. Hos Onecall og Tele2 er prisen fortsatt relativt svimlende, med 37 kroner per sidevisning.

Ønsker man å besøke tu.no, som krever mindre nedlastning av data, vil det koste deg cirka 80 kroner hos Telenor, cirka 40 kroner hos Netcom og cirka 20 kroner hos både Tele2 og Onecall.

Med slike priser skal det ikke mye surfing til før telefonregningen kan gi deg en kraftig smell.

Billigere på mobil

Hvis du sjekker nyhetene på mobilen, noe de fleste gjør, vil det bli billigere. VG Netts mobilversjon laster ned cirka 1 MB per sidevisning, i Europa vil det altså tilsvare 4,23 kroner, mens i USA vil det koste 40 kroner som Telenor-kunde.

Hos Netcom vil det også koste 4,23 kroner så lenge du er i EU, mens det kommer på 20 kroner i USA. Tele2 har tilnærmet lik pris i EU, men billigere i USA, da må du betale 10 kroner hver gang du går inn på VG nett fra mobilen.

Hos Onecall, som er billigst i EU, vil det koste 2,50 i EU og 10 kroner i USA.

For å gå inn på Teknisk Ukeblads mobilversjon laster man kun ned mellom 200 og 300 kb per sidevisning.

Les også: Nå skal roaming-utgiftene vekk

Tilbyr surfepakker

En mulig løsning kan være å kjøpe såkalte surfepakker. Disse pakkene skal sikre deg mot de verste skrellene. Telenor var først ute med denne typen tilbud, like etter kom Netcom og Tele2. Onecall har foreløpig ikke lansert surfepakker.

Telenor sin EU-pakke koster 29 kroner per døgn og inkluderer 20 MB. Overskrider du dette kan du fortsatt surfe, men til redusert hastighet.

I tillegg tilbyr de en pakke for dem som skal ut av EU til 49 kroner i døgnet med samme mengde data. De tilbyr også en EU-ukespakke som koster 199 kroner og inkluderer 150 MB.

Netcom gir deg 30 MB i døgnet til 39 kroner i Norden, EU, Sveits og Russland. I Tyrkia, Thailand, USA og Canada er døgnprisen på 79 kroner for samme mengde.

I motsetning til Telenor vil man ikke kunne fortsette å surfe når taket er nådd, men man får isteden informasjon om hvordan man kan kjøpe en ny surfepakke.

Tele2s surfepakker ligger på 39 kroner for 30 MB i EU-land, likt som Netcom, men de har også en større pakke på 100 MB i døgnet for 99 kroner.

Utenfor EU koster pakken 79 kroner for 30 MB i døgnet og 179 kroner for 100 MB.

Les også:

Ingenting hadde større prisfall i fjor

– Sjokkerende dårlige antenner i smarttelefoner

Skal klare 1000 ganger mer datatrafikk  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.