ENERGI

Så stor rotordiameter får vindkraftverket på 22 MW

Et kinesisk selskap skal ha planer om å bygge en vindturbin der rotorbladene har en diameter på over 300 meter. Det er nesten like høyt som Eiffel-tårnet.

Stor, men snart ikke størst – dette rotorbladet er til Mingyang Smart Energys 16 MW vindkraftverk. Rotordiameteren er «bare» 260 meter.
Stor, men snart ikke størst – dette rotorbladet er til Mingyang Smart Energys 16 MW vindkraftverk. Rotordiameteren er «bare» 260 meter. Foto: Mingyang Smart Energy Group
John Edgren, Ny Teknik
26. okt. 2023 - 14:01

Kina satser på store dimensjoner, og Vesten kan få problemer med å henge med. I sommer koblet Mingyang Smart Energy en 16 MW (megawatt) vindturbin til nettet. Rotordiameteren på 260 meter vil gi en årlig kapasitet på 67 GWh.

For ordens skyld: Rotordiameteren er avstanden mellom laveste og høyeste punkt som kan nås av den roterende delen av vindturbinen.

Eiffel-tårnet er 324 meter høyt – knapt 14 meter mer enn rotordiameteren på en planlagt kinesisk vindturbin. <i>Foto:  Erik Flaaris Johansen/NTB</i>
Eiffel-tårnet er 324 meter høyt – knapt 14 meter mer enn rotordiameteren på en planlagt kinesisk vindturbin. Foto:  Erik Flaaris Johansen/NTB

Anlegget vil imidlertid bli overgått av selskapets egen 18 MW vindturbin, som de presenterte tidligere i år, med 140 meter lange rotorblader.

Og konkurrenten China Three Gorges Corporation installerer en 16 MW vindturbin med en rotordiameter på 252 meter.

Men alle disse vil bli slått ned i støvlene. Ifølge Bloomberg planlegger Mingyang Smart Energy Group nå et 22 MW-anlegg, som skal stå ferdig i 2024-2025. Det sies å få en rotordiameter på over 310 meter, noe som skal gi et sveipeareal i overkant av 75.400 kvadratmeter.

For å gi et bilde på dimensjonene til rotorbladene, kan diameteren sammenlignes med Eiffeltårnet, som er 324 meter høyt, eller den historiske skyskraperen Chrysler Building, som inkludert antennen er 319 meter.

Mingyang Smart Energy er Kinas største private vindturbinprodusent, ifølge Wikipedia.

Artikkelen ble først publisert på Ny Teknik

Undervannsturbinene skal konstrueres på samme måte som vindturbinene. Både under og over havflaten skal rotorene bygges inn i celler eller etasjer som festes til søyler.
Les også

Effekten kan femdobles, mener Windcurrent: Satser på å utnytte kraft både over og under vann samtidig

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.