INDUSTRI

Saab-samarbeid verdt 50 milliarder

Tormod Haugstad
1. aug. 2008 - 15:06

Norske myndigheter satte som krav at Saab skulle levere gjenkjøpsavtaler for minst 100 prosent av kostnadene innen 1. august for å få såkalte "gjenkjøpspoeng".

I dag kunne Saabs prosjektleder for et Gripen-salg til Norge, Hans Rosèn, stolt vise til at de har inngått 150 konkrete samarbeidsprosjekter. Saab håper det gigantiske industrisamarbeidet skal overbevise norske politikere om å si ja til Gripen.

Les også: Nye Gripen i lufta

180 prosent

– Vi skulle levere 100 prosent, men er nå sikre på at vi kan levere 180 prosent av ordreverdien i løpet av 10 til 15 år, sier en optimistisk Rosen.

Han kunne love enda mer:

– Hver eneste uke framover vil det komme nyheter om nye samarbeidsavtaler. Norge er et ingeniørland med fantastisk god teknologikompetanse, også på verdensbasis. Vi har møtt en overveldende respons på våre møter med alle disse bedriftene i løpet av det siste året, sier Rosen til TU.no.

Den amerikanske konkurrenten, Lockheed Martin, har ikke de samme kravene på seg når det gjelder industrisamarbeid i og med at de kan inngå færre, men større samarbeidsavtaler, mer innrettet mot forsvarsindustrien. Amerikanerne har ennå ikke offentliggjort detaljene i sine avtaler med norsk industri.

– Men vi mener konkurransen er fair og riktig siden vi har vært klar over disse vilkårene helt fra vi startet vårt arbeid, sier Rosèn.

Les også: Industrien om gjenkjøp: - Kom til saken

Kongsberg blir størst

Den største samarbeidspartneren blant de 150 bedriftene vil bli Kongsberg Gruppen som har fått en avtale med en totalverdi på hele 13 milliarder siden de skal produsere bomberaketten Joint Strike Missile.

Kongsberg har forøvrig inngått avtale med Lockheed Martin om tilsvarende, ettersom Forsvarsdepartementet krever at det norskproduserte sjølmålsmissilet skal kunne brukes i de nye jagerflyene.

En bedrift som i over 10 år har samarbeidet med Saab om flyproduksjon, er Natech i Narvik. Denne springer også ut fra tidligere Kongsberg Våpenfabrikk og har nå ca. 50 ansatte.

– Bare verdien i arbeid vil utgjøre ca. 500 millioner, mens vi regner en totalverdi for oss på ca. en milliard, forteller direktør Tone Lindberg til TU.no.

– Politikerne snakker mye om å satse på nordområdene, og da er det viktig for oss å få vist fram hvor god kompetanse vi har. Vi vil ta flere nordnorske bedrifter med i dette samarbeidet, sier Lindberg.

Flere arbeidsplasser

Natech som først og fremst ligger langt framme på produksjon av kabler til bruk i fly, vil allerede i nær framtid opprette 15-20 nye arbeidsplasser som følge av et utvidet samarbeid med Saab. Hvis flykjøpet realiseres, blir det minst 50 arbeidsplasser.

Visepresident i Simrad Optronics, Harald Lunde, har fått en avtale med Saab som tilsvarer en verdi på sju milliarder, gjennom produksjon av optiske systemer og sensorer i luft og på bakke.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

– For oss betyr denne avtalen at vi får tilgang til en større del av markedet. Vi jobber også konkret med å etablere et senter i Norge for overvåkning av ubemannede fly, sier han.

Les også: – Svenskene vil ha 23 milliarder

Totalverdien større

Ifølge Hans Rosen er det ikke snakk om å overvurdere verdiene av kontraktene.

-Vi runder aldri oppover, ikke med en eneste krone. Vi har inngått våre avtaler utfra at det skal være en vinn-vinn-situasjon for begge parter og at avtalene skal omfatte teknologi på bred basis innen flere industriområder, sier han.

<–i>- Hva er det som gjør disse avtalene bedre for norsk industri enn de amerikanske?

-Jeg vil ikke uttale meg om vår konkurrent, men vi kan iallfall si at vi har gått ut bredere og dekker flere områder.

<–i>- Hva skjer hvis Norge sier nei til Gripen?

– Selv om enkelte samarbeidsavtaler likevel kan bli realisert, vil vi da måtte konsentrere oss om å få til tilsvarende samarbeid med bedrifter i andre land. Vi er for tiden inne i 10-11 andre land hvor vi jobber steinhardt for å få solgt Gripen, sier Magnus Lindberg, som leder det norske industriprosjektet, til TU.no.

Danmark, Nederland, Ungarn, Sveits, Brasil, India og Canada er blant de landene Saab driver en intens kamp mot Lockheed Martin for å få solgt sitt Gripen-fly i.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.