De har gjort ørkenen "grønn" i Jordan, og skal gjøre det samme i Qatar.
Nå skal Sahara Forest Project også undersøke mulighetene for å produsere mat, ferskvann og fornybar energi i den tørre jorda ved byen Karratha i delstaten Vest-Australia.
Mulighetsstudien skal koste om lag 550.000 australske dollar, eller om lag 3,5 millioner norske kroner. Regningen for studien deles mellom Yara, delstaten Vest-Australia, byen Karratha, Yara og Sahara Forest Project.
Avtalen om samarbeidet skal signeres på en konferanse i Perth i Australia tirsdag.
– Vi er svært glade over å få bli med Yara og lokale og statlige myndigheter for å se om vi kan virkeliggjøre vårt unike og innovative system for grønne teknologier for første gang her i Australia, sier Kjetil Stake i Sahara Forest Project i en pressemelding.
Studien skal undersøke hva som vil trenges av infrastruktur, hvordan anlegget vil se påvirke miljøet og samfunnet, og evaluere lønnsomheten i å drive intensiv landbruksproduksjon på den tørre jorda i Karratha.
Teknisk Ukeblad har tidligere omtalt Sahara Forest Projects anlegg i Qatar og Jordan, og hvordan de bruker saltvann til å gi kjølige og fuktige vekstforhold for grønnsaker. Resultatet er at ørkenområder kan gjøres om til fruktbar jord.
Kraftlinje til 5,5 mrd: - Som å bygge firefeltsvei og bare åpne det ene feltet
Samarbeid med Yara
Yara har allerede samarbeidet med Sahara Forest Project i Qatar, og ønsker nå å studere om løsningene kan danne grunnlaget for matproduksjon på kommersiell basis i nærheten av gjødeselsfabrikker i regionen Pilbara, hvor Karratha ligger.
– Yaras kjernevirksomhet er å gi bærekraftige løsninger for økt matproduksjon og et renere miljø. Vi er glade for å støtte dette prosjekter, og å bidra med vår industrielle erfaring og kunnskap om næringsstoffer for å redusere gapet mellom den fremtidige etterspørselen og ressursbehovet, sier teknologidirektør Pierre Herben i Yara i pressemeldingen.
Les også: Her får vindmøllene penger for å skru seg av
Ferdig neste år
Arbeidet med mulighetsstudien starter allerede denne uken, og skal etter planen avsluttes i november neste år.
Målet er at studien skal gjøre teknologien moden for utrulling i stor skala.
Sahara Forest Project skal være en karbonnegativ løsning. Anleggene drives nemlig med fornybar energi, og mer CO2 skal fjernes fra atmosfæren enn det anlegget slipper ut.
– Pilbara-regionen har blant de beste solressursene i verden, og den spennende saltvannsinfrastrukturen og tilgjengelig land er svært interessant for oss, sier Stake i Sahara Forest Project.
Professor: EU kan spare 100 mrd. euro i året på å droppe gass til oppvarming