MSC in Environmental Monitoring and Nature Management in the Northern Oil and Gas Producing Regions heter studiet.
Det er den første norsk-russiske fellesutdanningen rettet mot en miljørettet utvinning av oljen i Barentshavet.
Utveksling
– Studieprogrammet har sitt utspring i et prosjekt støttet av Senter for Internasjonalisering av høyere utdanning (SiU), sier Kristofer Henrichsen, utdanningsdirektør ved Universitetet i Stavanger.
På grunnlag av prosjektet er masterprogrammet utviklet i samarbeid med universitetet i St. Petersburg.
– I midlene fra SiU er det også stipendmidler til utveksling av til sammen 14 studenter fordelt på to kull (2009 og 2010), slik at UiS-studenter kan ta ett semester i St. Petersburg og St. Petersburg-studenter kan ta ett semester ved UiS, sier Henrichsen.
Beleilig
Studenter som tas opp i Stavanger, tilbringer det andre semesteret i St. Petersburg.
Resten av studiet tar de i Stavanger.
– Programmet kommer svært beleilig i forhold til det norsk-russiske samarbeidet rundt Sjtokman-feltet, sier Tor Hemmingsen, førsteamanuensis ved UiS' institutt for matematikk og naturvitenskap.
Norsk mal
– Hvor interessert er russerne i miljøhjelp i nordområdene?
– I diskusjoner som vi har hatt med universitetet og representanter fra Gazprom synes det å være interesse for og vilje til å bruke norsk miljølovgivning som mal for offshore oljeutvinning i nordområdene, sier han.
Det var St. Petersburg-universitetet som kom med et ønske om samarbeid.
– De sitter inne med en god økologisk kompetanse, som er komplementær til den kompetansen Norge har. Derfor ville de innlede et samarbeid med oss, sier Hemmingsen.