NETTARKIV

Samarbeider tett om membraner

Camilla Aadland
2. apr. 2008 - 11:04

NTNU-forskere jobber med å utvikle en ny type membran som kan skille ut C0 2 fra røykgass, som et alternativ til dagens kjemikaliebaserte metoder. Research Institute of Innovative Technology for the Earth (RITE) i Kyoto regnes som et av verdens fremste på dette området, og mye takket være KIFEE har prosjektgruppen Memfo ved NTNU i dag et svært godt samarbeid med Japan.

Siden NTNU og RITE jobber med litt forskjellige typer membraner, står de heller ikke i et direkte konkurranseforhold til hverandre, og begge miljøene har vakt oppsikt på internasjonale konferanser med resultatene så langt.

– Men siden membranene delvis er basert på samme prinsipp, kan vi diskutere funksjonalitet og utveksle erfaringer om hver vår membran, forklarer prosjektleder og professor May-Britt Hägg.

Vanskelig finansiering

Et gjennombrudd innen membranforskning kan gjøre det rimeligere og enklere å rense utslipp fra kull- og gasskraftverk rundt omkring i verden. Membranene skal fremstilles som hule fibre; en teknikk som begge miljøene behersker, men som krever finjustering for storskala produksjon.

Hägg var i fjor høst på et lengre forskningsopphold i Japan, og mener de er heldige som får jobbe med de fremste i verden på sitt område. I disse dager har prosjektet klar en søknad til Gassnova for å sette opp et lite pilotanlegg for CO 2-fangst fra gasskraftverk.

– Selv med store ord som «månelandingsprosjekter» har det tatt tid og vært vanskelig med finansieringen, men det ser nå ut som en løsning er innen rekkevidde, sier Hägg.

I tillegg skal NTNU teste ut teknologien på kullfyrte kraftverk gjennom et EU-prosjekt. Dersom pilotprosjektet er vellykket, vil arbeidet med et større demonstrasjonsanlegg starte om 2-3 år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.