IKT

Samband med futt i

2. nov. 2000 - 07:11

Data Respons er ikke som andre databedrifter. Den uvanlig ingeniørtunge virksomheten, som har spesialisert seg på utvikling av sanntidselektronikk, klarer å holde på folkene. Bedriftens egenutviklede GSM-modul kan skape samband med alt fra brusautomater til kloakksystem.

Selv i de turbulente internettårene Data Respons har lagt bak seg, ble ingeniørene i bedriften. – Det er først og fremst interessante arbeidsoppgaver som får ingeniørene til å bli hos oss. Den siste gangen en av utviklerne våre sluttet, var for over tre år siden, forteller administrerende direktør Svend Heier.

Bedriften har en aktiv holdning til å forvalte den intellektuelle kapitalen som de ansatte utgjør og sørge for at de trives. – De viktigste aktiva i bedriften er det som sitter mellom øra på medarbeiderne. Vi ønsker også at flest mulig av de ansatte er medeiere. I dag har 80 prosent av de ansatte aksjer i bedriften, sier Heier.

Variasjon

Over halvparten av omsetningen i Data Respons er i form av eksterne utviklingsprosjekter – De fleste av prosjektene vi utfører for kunder, er av kortvarig natur, og det betyr at fagfolkene våre stadig kan bryne seg på nye utfordringer, sier Heier. Han mener at denne variasjonen i arbeidet virker svært motiverende. Bedriften er bevisst på å fremelske en kultur som gjør at medarbeiderne trives best mulig og trekker sammen.

I tillegg til de eksterne prosjektene investerer bedriften mellom fem og ti prosent av omsetningen i utvikling av egne produkter, og de bygger opp standardiserte produkter som de selger. Data Respons er også en betydelig systemleverandør. Omkring 40 prosent av omsetningen er basert på distribusjon av elektronikkmoduler.

– Kombinasjonen av å være en stor elektronikkleverandør og drive med utviklingsoppdrag er svært gunstig både for oss og det markedet vi betjener, sier Heier.

Sprek tiåring

Den 14 år gamle bedriften hadde sitt utspring i offshorebransjen i selskapet Geco, der gründerne jobbet med utvikling av seismiske sanntidssystemer.

I dag regner Data Respons seg som Nordens ledende utviklingsbedrift på embedded – innebygget – elektronikk. De 90 ansatte omsetter for rundt en million kroner hver. Overskuddet i fjor var 12 millioner, og alt tyder på at både omsetningen og overskuddet fortsetter å stige. I 2003 venter bedriften en omsetning på hele 250 millioner kroner.

Data Respons har bygget opp en samlet erfaring innen sanntidssystemer med embedded elektronikk på til sammen en halv million utviklingstimer.

– Med en slik erfaringsbase har vi opparbeidet oss en meget sterk stilling i det nordiske markedet, sier Heier. I tillegg til å ha regionskontorer i Bergen og Trondheim, og snart på Kongsberg, etablerte bedriften seg i Danmark i fjor og i Sverige i år.

Brusautomaten ringer

Telekom-markedet har vært et viktig satsingsområde for Data Respons. Bedriften har lagt ned betydelige ressurser i utviklingen av en industriell GSM-modul som kan brukes inn i en lang rekke apparater og tilføre dem ny funksjonalitet.

Utviklingen av GSM modulen, som har fått navnet Rio GSM, der Rio står for Remote Input Output, startet ved at Telenor Mobil ønsket å hjelpe Ringnes med å effektivisere salget fra brusautomater. Hvis automatene selv kunne bruke mobilnettet til å si fra om sin egen lagersituasjon, ville Ringnes kunne planlegge distribusjonen mye bedre. De trengte ikke besøke automater med tilfredsstillende beholdning, men kunne konsentrere seg om å fylle på de som var i ferd med å gå tomme.

Data Respons fikk jobben med å utvikle kommunikasjonsenheten som nå er blitt til Rio GSM. Ringnes har allerede tusen automater som selv ringer opp en gang i døgnet og sender en SMS-melding om lagersituasjon og operativ status. Hvis økt salg skulle tømme beholdningen, eller om feil skulle oppstå, vil automatene ringe opp automatisk.

Teknologien kan også brukes for å studere markedsrespons. Ringes kan benytte systemet til å teste ut den ideelle plasseringen av automatene ved å flytte dem rundt i et område for å finne ut hvilken plassering som gir best salg.

Mer enn brus

Data Respons har utviklet et helt system rundt Rio med programvare og trådløse moduler som lett kan bygges inn i industrielle systemer. Bedriften tilpasser modulene til kundenes spesifikke behov, for Rio kan brukes til langt mer enn til trådløs telling av brusbokser. Data Respons selger allerede slike systemer til en lang rekke formål.

– Det er bare fantasien som begrenser hva denne kan brukes til, sier Heier. Sammen med Oslo Vann og Kloakk brukes Rio til å trådløs overvåking av lekkasjer og strømninger i deres systemer. Det er svært mye billigere å bruke trådløse systemer enn å legge kabler.

En ny anvendelse av systemet i forbindelse med brusautomater som kan kommunisere med Rio, er å bruke mobiltelefonen til å betale for brusen. I samarbeid med Telenor utfører Data Respons et prosjekt på slik betalingsformidling. Brukerne oppretter en småpengekonto hos Telenor og kan bruke den til å betale brus med mobiltelefonen ved å slå inn automatens femsifrede kode.

Parkering

Et liknende system for parkeringsbetaling skal prøves ut i Asker. Da trenger du ikke lenger går bort til automaten. Når parkeringstiden er ute, kan du fylle på mer penger uten å forlate møtet du sitter i. Rio er konstruert for å bruke minst mulig strøm, slik at den kan drives av batterier og solcellepaneler.

– Vi tror at markedet for Rio og liknende kommunikasjonsenheter vil vokse kraftig i årene fremover, sier Heier. Vi jobber allerede mye med Bluetooth, og neste år, når GPRS kommer i mobilnettet med pakkesvitsjet kommunikasjon, vil slike tjenester gå mye raskere og bli vesentlig billigere å benytte. Vi tror at rundt ti prosent av norske hus vil være utstyrt med slike systemer i løpet av noen år når smarthuskonseptet tar av.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.