ENERGI

Sametingspresidenten vurderer å saksøke staten

For første gang i historien kan Sametinget saksøke staten. Kampen om elektrifisering på Melkøya gjør at sametingspresidenten går alternative veier.

Debatten om elektrifiseringen av Melkøya lever i beste velgående. Saken kan havne i retten om Sametinget velger å saksøke staten.
Debatten om elektrifiseringen av Melkøya lever i beste velgående. Saken kan havne i retten om Sametinget velger å saksøke staten. Jan Johannessen
15. mai 2024 - 12:43

– Jeg vil be om fullmakt til å kunne gå til søksmål mot staten, sier sametingspresident Silje Karine Muotka til TV 2.

I hennes kamp mot elektrifiseringen av Melkøya mener hun nå at hun ikke kommer lenger med politisk arbeid.

– Regjeringens vedtak legger beslag på store arealer i Troms og Finnmark i et tempo vi ikke har sett tidligere, og derfor ønsker vi å ha mulighet til å vurdere søksmål. Vi blir tvunget til å undersøke andre muligheter når vi opplever at vi ikke får ordentlig dialog eller prosesser om dette med regjeringen, forteller Muotka til kanalen.

Planene om elektrifiseringen av Melkøya ble lagt fram i 2023, men de har vært omstridt. Kritikerne av prosjektet mener det vil ødelegge for reindriften og tappe Nord-Norge for kraft.

Sametingspresidenten peker på alvorlige saksbehandlingsfeil som en av grunnene til at saksøking nå vurderes.

– Muligheten til å endre dette politisk er over, og da ser vi det nødvendig å utforske hvilke rettslige muligheter vi har, sier hun.

Les også

Melkøya: Gasslekkasjen er stanset

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.