UTDANNING

Samordna opptak: Her er det fremdeles ledige plasser på ingeniørstudiene

57 studier innen ingeniørfag har ledige plasser. Se oversikten her.

På Oslomet er det fremdeles ledige plasser på noen av ingeniørstudiene.
På Oslomet er det fremdeles ledige plasser på noen av ingeniørstudiene. Foto: Kurt Lekanger, Digi.no
20. juli 2020 - 11:57

I dag får søkerne til høyere utdanning vite hvilket studie de har fått plass på. Etter hovedopptaket er det alltid noen ledige plasser på landets høyskoler og universiteter, og nå er oversikten lagt ut på Samordna opptaks sider.

Et søk i listen viser at det er 57 studier innen forskjellige ingeniørfag som har ledige plasser.

Flest muligheter er det på Høgskolen i Vestfold og Høyskolen i Østfold. De har begge ledige plasser på 15 ulike ingeniørfagsstudier.

– Viktig å tenke jobbmuligheter når du velger studier

Alle de ledige studiene er heltids bachelorstudier, og kan søkes på fra og med i dag, 20. juli. Det er løpende opptak, og det er de som er raskest ute med å søke som vil få tilbud først.

Rebekka Lie er leder i Tekna Student. <i>Foto:  Tekna</i>
Rebekka Lie er leder i Tekna Student. Foto:  Tekna

Leder i Tekna Student, Rebekka Lie opplyser til Karriere360 at teknologistudiene har fått flere studieplasser i år fordi arbeidslivet har et tydelig behov for mer slik kompetanse. Hun håper at disse studieplassene fylles opp.

– Velger du teknologi og realfag, tar du et trygt valg, og du vil være ettertraktet i arbeidslivet. Signalene fra mange utredninger og kompetansebarometere de siste årene peker på teknologi og realfag. I en svært omskiftelig tid og med helt nye utfordringer er det derfor viktig å tenke på jobbmuligheter når man velger studier, sier hun.

Spesielle opptakskrav

I søkerlisten er «HING» oppgitt som opptakskrav på alle de ledige ingeniørstudieplassene. Det betyr at det er krav til at søkeren må ha tatt visse realfag for å være kvalifisert som søker.
Fagene som kreves er Matematikk R1 (eller Matematikk S1 og S2) og R2 og Fysikk 1.

Søkeren kan også ha nyere godkjent toårig fagskole i tekniske fag, men da kreves dokumenterte kunnskaper tilsvarende Matematikk R1 (eller Matematikk S1 og S2) og R2 og Fysikk 1.

Samordna opptak opplyser også at søkeren kan dekke kravet, selv uten generell studiekompetanse. Men da må søkeren ha bestått ettårig forkurs for treårig ingeniørutdanning og integrert masterstudium i teknologiske fag etter fagplan av 2014. Eller ha bestått ettårig forkurs for ingeniør- og maritim høyskoleutdanning eller bestått to årig teknisk fagskole etter rammeplan fra 1998/99 eller tidligere ordninger.

Ledige studieplasser innen ingeniørfag:

Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte i november 2022 Siemens' store turbinfabrikk i Berlin. 16 prosent av global energiproduksjon bruker selskapets teknologi.
Les også

Norge mangler teknologispesialister – vi må innføre tech-visum

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.