Reguleringsplanen for kobbergruvene Nussir og Ulveryggen ble godkjent av Kvalsund kommune i 2012, men Sametinget og Områdestyret for reindrift i Vest-Finnmark fremmet innsigelse mot planen.
De mener gruvevirksomheten er i konflikt med reindriften i området. Dermed havnet saken på statsrådens bord.
150 arbeidsplasser
– Regjeringen har som målsetting å legge til rette for vekst i mineralnæringen. Den planlagte gruvevirksomheten i Nussir og Ulveryggen er et av de største mineralprosjektene i Norge på lang tid, sier Sanner.
Kommunal- og moderniseringsdepartementet sier gruvevirksomheten kan gi 150 arbeidsplasser og en årlig omsetning på opp til 700 millioner kroner.
Les også: Nytt funn kan doble Nussirs kobberforekomst
To millioner tonn avfall
Planene innebærer deponering av opp til to millioner tonn tungmetallholdig avfall årlig i 15 år i Repparfjorden. Gruvedriften må derfor også godkjennes av Miljødirektoratet, som skal vurdere utslippssøknaden etter forurensningsloven.
Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) mener gruvedriften ikke vil skade sjømatnæringen i fjorden. Norges fiskarlag var imidlertid skeptiske til planene, da hun anbefalte gruvedriften i februar.
– Anbefalingen er en politisk beslutning, som delvis går på tvers av faglige innspill fra egne institutt og direktorat, sa leder Kjell Ingebrigtsen da.
LEDER: Sjødeponi er ikke fremtiden
Ber Sundtoft stanse planene
– Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) må stoppe denne galskapen. Hvis ikke vil det få store konsekvenser for livet i denne fjorden, som er viktig for villaks og annen fisk, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.
Sammen med Natur og Ungdom varsler han nå demonstrasjon mot gruveplanene i Oslo 29. mars.
– Norge er ett av fire land i verden som fortsatt tillater bruk av sjøen som avfallsplass for gruveindustrien. Det er ikke uten grunn at resten av verden går bort fra dette. Ingen tillater deponering på så grunt vann som Norge, sier Haltbrekken.
Skepsis på Stortinget
SV, Venstre, KrF og Miljøpartiet De Grønne var kritiske til gruvedriften da den ble diskutert i Stortingets spørretime tidligere i mars.
Venstre håper regjeringen snur når utslippssøknaden skal vurderes.
– Det vil være rimelig oppsiktsvekkende om regjeringen velger å tillate massiv gruvedumping i en grunnfjord, kun på bakgrunn av at man har gjort en helhetsvurdering. «En helhetsvurdering» betyr som regel at miljøet har tapt, sier stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) til NTB.
– Vedtaket går på akkord med føre var-prinsippet som regjeringen dyrt og hellig har lovet å fastholde, både i regjeringsplattformen og i samarbeidsavtalen med KrF og Venstre, mener stortingsrepresentant Robert Hansson (MDG).
Les også:
Fraråder sjødeponi i Repparfjorden