SAS skal omgående starte forhandlinger med sikte på å redusere lønn og pensjoner med 10 til 20 prosent for flygere og kabinpersonell.
I tillegg skal antall ansatte reduseres med mellom 1.000 og 1.500, og storparten av reduksjonene vil trolig skje i Norge og Danmark.
Må spare 2 mrd.
Konsernsjef Mats Jansson sier at nye kollektivavtaler er en viktig forutsetning for at konsernet skal kunne spare vel 2 milliarder svenske kroner. Dette sparenivå kommer i tillegg til det pågående kostnadsprogrammet Core SAS, som etter hvert skal redusere konsernets utgifter med vel 4,5 milliarder svenske kroner.
SAS har i løpet av sommeren ført forhandlinger med samtlige 39 fagforbund med sikte på å minske kostnadsgapet i konsernet. Noen forbund godtok reduksjoner, mens andre ikke kunne slutte seg til selskapets spareplaner. Derfor har administrasjonen og styret gått inn for at det flygende personellet får nye reduserte kollektivavtaler.
– Overleve
– Våre bestrebelser innen Core SAS ligger foran tidsplanen og gir allerede betydelige effekter. Likevel trengs ytterligere sparing for å kunne håndtere den unike og harde konkurransen i markedet. Det handler om å konkurrere på samme vilkår, og det dreier seg om å få SAS til å overleve, sier Mats Jansson i en kommentar.
Staben i SAS skal reduseres med 1.000 til 1.500 årsverk på alle nivåer i konsernet. For selskapet har så langt ikke klart å få kostnadsbesparende tiltak til å slå ut på regnskapets bunnlinje. Konsernet meldte onsdag om et tap i andre kvartal av 2009 på 1.039 millioner svenske kroner. Tilsvarende tall for samme periode i fjor var et overskudd på 131 millioner.
Omsetningen sank med 12,1 prosent til 23,5 milliarder svenske kroner, og antall passasjerer sviktet med 16,4 prosent til 12,6 millioner.
Billige svensker
Ett av målene for det pågående programmet Core SAS er å redusere antall ansatte med 3.000 ansatte. I tillegg kommer de 1.000 til 1.500 jobbene som ble kjent onsdag.
Mye tyder på at storparten av dem i dag jobber i Norge og Sverige. SAS’ informasjonssjef ved hovedkontoret i Stockholm, Bertil Ternert, uttrykker seg slik:
– Det vi sier er at produksjonen og ressursene skal brukes der de er mest optimale. Per i dag har Sverige de laveste omkostningene. Nå vil vi starte forhandlingene med fagforeningene, og etter det kommer produksjonen til å ligge der den er billigst.
I sine kommentarer til regnskapet for 2. kvartal sier konsernsjef Mats Jansson at utsiktene for resten av 2009 ikke er de beste, og at man regner med et fortsatt svekket passasjervolum.