KARRIEREUTDANNING

Satser på passivhus i studentbyer

18.500 kvadratmeter og 612 hybelenheter ble åpnet Trondheim i helgen. 

8. aug. 2013 - 10:46

Studentbyene i Trondheim har fokus på lett fremkommelighet og miljø.

I 2012 ble SIT tildelt Trondheim kommunes Energisparepris for deres Berg og Teknobyen studentbyer.

Passivhus

Også den nyåpnede studentbyen Lerkendal er et miljøprosjekt. Det er med andre ord ingen parkering for beboere og bygningene er passivhus.

– Miljøvennlig materialbruk, lavt energiforbruk og en effektiv teknisk infrastruktur er nøkkelord for prosjektet, ifølge prosjektbloggen til totalentreprenøren Skanska.

Byggteknisk standard er TEK 10 og bygningene skal ha lavt varmetap.

Lekkasjetall blir på 0,2 luftvekslinger per time ved 50 Pascal. Det er mye lavere enn det forventes fra passivhus, hvor kravet er 0,6/time.

Les også: NTNU spør tidligere studenter om bolighjelp

Tar hensyn til lys

Siden bygningene er passivhus har det blitt tatt spesielt hensyn til dagslys.

– I hybelrom opereres det med relativt smale vinduer fra golv til tak. Dette for å slippe lys inn fra så høyt som mulig, og samtidig kaste dagslys inn langs golv. Dette gir også gode løsninger med hensyn til utsyn. For fellesrom mot sør er det større vinduer, skriver arkitekten bak bygget, Svein Skibnes.

For å unngå overoppheting kontrolleres det med utvendige persienner.

Planter mot vind

– Vegetasjon i øst-vestlig retning bremser fremherskende vindretning fra sør og forbedrer lokalklimaet. Grupper av trær trapper ned bygningsvolumene og bidrar til at det innføres en menneskelig skala i samspill med fasadeutformingen, skriver Skibnes om uteområdene.

I tillegg blir det plass til amfi, grill og sykkelparkering.

– Det vektlegges å tilrettelegge for gode gangforbindelser til områdene rundt. Området skal være universelt utformet – enkelt lesbart og lett å orientere seg i. Inngangssonene markeres i dekket og for øvrig prioriteres bruk av naturlige ledelinjer.

Les også: Studiestedene tar inn 50 prosent flere enn det er plass til

Skal bygge flere studentboliger

Studentsamskipnaden i Trondheim gir seg ikke med det, og planlegger å bygge flere hundre hybler de neste årene. SIT har per i dag 4800 hybler og fordelt på 34.000 studenter blir det en dekningsgrad på 14 prosent.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Lerkendal studentby er det nyeste boligprosjektet i Trondheim. Det gir dekningsgrad på 16 prosent. SIT ønsker å komme opp i 20 prosent dekningsgrad.

Boligdirektør i Studentsamskipnaden i Trondheim, Terje Bostad, sier at det neste området for nye studentboliger blir Moholt. Studentbyen Moholt har eksistert i 55 år, men det planlegges en omfattende fortetting av området, slik at det kan eksistere i minst 50 år til.

– Vi er nylig ferdig med en arkitektkonkurranse for området på 15.000 kvadratmeter. Det vil bli ca 400 nye hybelenheter fordelt på fem blokker, åtte etasjer hver. I tillegg vil det være plass for en stor barnehage, matbutikk og muligens mer.

Vinneren av arkitektkonkurransen ble MDH Arkitekter og Arne Henriksens Arkitekter.

Arkitektene ønsker å ivereta følelsen av å bo i en park og samtidig tilføre urbane elementer. Det blir også fokus på miljøvennlige materialer og energibærekraftig bygg.

Les også: Lena studerer i Toulouse, har vært på utveksling i Japan og hatt sommerjobb i Skottland

Prosjektet Moholt 50/50 er i gang og det vil bli opptil 400 nye hybelenheter.
Prosjektet Moholt 50/50 er i gang og det vil bli opptil 400 nye hybelenheter.

Skal finansieres med private boliger

Bostad oppgir at SIT er i dialog med kommunen om flere prosjekter på Moholt, som for eksempel bibliotek og en kulturskole.  

– Det er blir et relativt stort løft på den nåværende Moholt-studentbyen. Fortetting og utvikling av området står i kommunens planer, så i tillegg til studentboliger kommer vi til å bygge ut private boliger i området. Det er for å finansiere Moholt 50/50-prosjektet vi planlegger å bygge.

Byggestart for prosjektet er om ett år og det planlegges 200 private boliger. Det kan stå ferdig i løpet av 2015.

Fikk signaler om flere områder

– Under den offisielle åpningen ga ordføreren i sin tale klare signaler på at områdene rundt Sorgenfri og Tempe like ved Lerkendal studentby kan være aktuelle for studentboliger. Vi har tidligere fått en rimelig pris på tomter i Trondheim og tror at det kan være rom for det igjen.

Dette prosjektet planlegges opp mot 2016.

Les også:

Eneboliger kan nesten bli nullenergibygg, men kundene skygger unna

Nå bygger også Forsvaret nullhus

Moderne bygg skal levere strøm og overvåkes med sensorer  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.