SOLENERGI

Satser på storskala flytende solceller

Ocean Sun har utviklet en løsning for flytende sol. Løsningen er basert på modifiserte solcellemoduler installert på en fleksibel flytende struktur.
Ocean Sun har utviklet en løsning for flytende sol. Løsningen er basert på modifiserte solcellemoduler installert på en fleksibel flytende struktur. Bilde: Colibri Media
Hanne LøvikHanne LøvikJournalist
4. nov. 2017 - 15:30

Flytende solceller har levert fornybar strøm til et oppdrettsanlegg i Hordaland siden mai. Nå planlegges et større anlegg som skal settes i drift neste år. 

Ved siden av det Lerøy-opererte anlegget i Sørfjorden ligger det 24 modifiserte solcellepaneler flyter på en tynn plastduk, på under en millimeter, innringet på en måte som de fleste oppdrettsanlegg vil kjenne igjen.

– Den flytende matten demper bølgene, slik at man unngår brytende bølger på modulene, forklarer Øyvind Christian Rohn til tu.no.

Direkte varmeoverføring

I tillegg fører de varmen ned i fjorden slik at panelene holder seg kalde og effektive.

Han mener at det er tilgangen på landområder som er den største bremsen på utbygging av solenergi ved de mest energiintensive områdene i verden i dag.

– Vår løsning åpner derfor store nye områder for utbygging av fornybar energi. Halvparten av jordas befolkning ligger ved kysten, ifølge han.

Vil kunne levere betydelig strømmengder

Bak prosjektet står Ocean Sun og gründerne Øyvind Christian Rohn, Børge Bjørneklett og Arnt Emil Ingulstad.

Ocean Sun pilot ved Osterøy utenfor Bergen. <i>Foto:  Øyvind Christian Rohn</i>
Ocean Sun pilot ved Osterøy utenfor Bergen. Foto:  Øyvind Christian Rohn

De har utviklet en løsning for flytende sol, som de mener muliggjør storskala utbygging av solkarftverk på vann og havet.

Nå planlegger de et større anlegg som skal settes i drift i 2018.

– Et slikt anlegg vil kunne levere betydelige strømmengder til oppdrettsanlegg for eksempel, sier Rohn.

Med seg på laget har de støtte fra Innovasjon Norge, Forskningsrådet, Lerøy Seafood, Grieg Seafood, Hydro, BKK og REC Solar.

– Billigere enn dieselaggregat

Og det er nettopp i oppdrettsnæringen de ser for seg et hjemmemarked.

– Her er det utstrakt bruk av dieselaggregater for strømproduksjon fordi tilknytning til strømnettet er vanskelig. Og strøm fra dieselaggregater er dyr og gir co2-utslipp, påpeker han.

Og derfor blir det billigere enn å koble oppdrettsanlegget på strømnettet, tror BKK.

– Vi er ikke helt ferdige med regnestykket. Men strømmen blir billigere dersom alternativet er dyre dieselaggregat, sier Ingrid von Streng Velken, konserndirektør for innovasjon og utvikling i BKK til NRK.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.