KRAFT

Savner plan for offshore-vind

I VINDEN: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen foreslår å lyse ut blokker for vindparker til havs. Her er han på besøk i Sintefs vindlaboratorium.
I VINDEN: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen foreslår å lyse ut blokker for vindparker til havs. Her er han på besøk i Sintefs vindlaboratorium. Bilde: Thor Nielsen
Camilla Aadland
20. feb. 2009 - 08:00

Så langt har utbygging av vindkraft til havs ikke vært regulert. Det vil olje- og energiminister Terje Riis-Johansen gjøre noe med.

Blokker

Han foreslår derfor å utlyse blokker for tildeling av arealer, på linje med det som gjøres i petroleumsnæringen.

– Loven begynner der energiloven slutter, ved grunnlinjen, sa energiministeren da han la frem lovforslaget fredag.

Han presiserer at lovforslaget går inn i et helt lovtomt rom.

– Det handler om å åpne arealer, og ta det beste fra olje- og gassnæringen. Vi må definere områder hvor vi begynner å bygge. Infrastrukturkostnadene er store, derfor må vi ha en plan, sette ut felt og planlegge i forhold til kabler. Krav til konsekvensutredning må tas inn i en tidlig fase, sier Riis-Johansen.

Mangler en plan

Men når dette skal skje, sier lovforslaget ingenting om.

– Regjeringen må på banen med en plan for hvordan og når offshore vindkraft skal bygges ut. Viktige spørsmål om nettutvikling og marked for kraften må besvares, sier Øistein Schmidt Galaaen i Norsk vindkraftforening.

Galaaen tviler på at norsk vindkraft utenfor grunnlinjen vil bidra vesentlig til EUs eller Norges klimamål.

– Det tar fem-seks år å fullføre en større park, og så langt har vi verken regulatorisk rammeverk eller finansiering på plass, slik som andre land har, sier han.

Prekvalifisering

Norsk vindkraftforening er glad lovforslaget legger opp til en grundig arealplan.

– Ved godt og grundig planarbeid nå sorterer man ut konflikter og letter konsesjonsprosessen når vindkraften skal bygges, sier Galaaen.

Foreningen støtter også at det åpnes for en prekvalifisering av aktører.

– Det er krevende å bygge ut vindparker til havs, både når det gjelder kapital og kompetanse, understreker Galaaen.

Les også: Den vanskelige havvinden

Glad for fremdrift

Så langt er 12 offshore vindparker meldt inn til NVE. Kraftselskapet Lyse står bak to av disse, en på Utsira og en i Nordsjøen, 130 km sørvest for Lista.

– Ideelt sett hadde vi ønsket at regjeringen hadde tatt tak i gode prosjekter som allerede er meldt inn til behandling, sier produksjonssjef Arne Aamodt i Lyse om at regjeringen nå vil lyse ut blokker for offshore vindkraft.

Han synes likevel det er positivt at det blir fremdrift i arbeidet med offshore vindparker.

– Vårt håp er at vi har truffet skapelig bra, slik at noen av blokkene legges ut der vi har begynt å jobbe, sier Aamodt.

Økonomien må på plass

Havgul har søkt om konsesjon for to offshore vindparker, Havsul I og II. Begge er nå til behandling i Olje- og energidepartementet.

– Vi er opptatt av at rammeverket for vindkraft blir bedre, dette er ett skritt, sier informasjonsansvarlig Kalle Hesstvedt i Havgul.

De to parkene blir trolig ikke berørt av lovverket fordi mesteparten ligger innenfor grunnlinjen.

– For å få bygd ut mer vindkraft i Norge må de økonomiske rammebetingelsene på plass, understreker Hesstvedt, som mener at et svensk-norsk marked for grønne sertifikater er det som skal til.

Fred. Olsen Renewables har levert inn melding om to havvindparker, Aegir energipark ved Haltenbanken i Norskehavet og Idunn energipark i sørvestlige Nordsjøen.

– Vi er i utgangspunktet positive til at det kommer et system på plass, sier prosjektleder Pål Gjesdal om lovforslaget.

Les også: Sp vil ha Statvind

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.