Selskapet produserer daglig over 1000 HÅG kontorstoler. Begrepet serieproduksjon er blitt helt avleggs, hver enkelt stol håndteres som en unik ordre.
Les også: Duun Industrier satser friskt med automatlager og robotsveising
Hver stol er unik
Samtidig som produktiviteten har økt med 70 prosent, har også produktsortimentet og fortjenesten vokst. Hvert 17. – 20. sekund pakkes en Håg-stol klar for leveranse til kunden i enden av produksjonslinjen.
I dagens sortiment er det ti hovedgrupper, hver av disse leveres i mange forskjellige varianter. Høy rygg, lav rygg, med og uten armlener, med og uten nakkestøtte, forskjellige stoffer, fargekombinasjoner, type hjul, fotkryss osv.
Hver enkelt stol håndteres i prinsippet som en unik ordre. Og når dette skal skje rundt 1000 ganger i løpet av en arbeidsdag, sier det seg selv at logistikken rundt en slik produksjon er kompleks.
– Det er en del av vår styrke å la kunden komponere stolen sin selv. Produksjonen skal håndtere en ordre på en enkelt stol like effektivt som en ordre på 200. Det skal heller ikke påvirke leveringstiden som skal være på ca. fem dager for en stol i standardsortimentet, sier visepresident i Production Development Stein Are Kvikne.
Les også: Roboter revolusjonerer i potetbingen
Analyserte produksjonsflyten
I 2005 startet SB Seating et omfattende utviklingsprosjekt sammen med NTNU og SINTEF. Det fikk tittelen Superflex.
Hensikten med prosjektet var å analysere hele produksjonsflyten i fabrikken og å finne nye og mer rasjonelle måter å produsere på. Fasiten i dag viser en effektivitetsøkning på 70 prosent og en enda større produktkompleksitet sammenlignet med situasjonen i 2005.
Nye stolmodeller er kommet til, samtidig som de godt etablerte modellene stadig selger meget godt. I tillegg har fabrikken på Røros begynt å produsere ståldeler til RHs nye stol som produseres på fabrikken i Nässjö. Dette var tidligere produsert hos underleverandør i Baltikum og Skandinavia. Alt sømarbeid leveres fra Litauen.
Les også: Robotduo med maskinsyn (vision) pakker pølser helt automatisk
Etablerte fabrikkens motorvei
Et av systemvalgene som ble gjort i Superflexprosjektet var å introdusere en motorvei gjennom hele montasjeprosessen med en pallettbaner, automatiske bufferlagringssystemer, montasjestasjoner og avanserte produksjonsstyringssystemer. Analysene viste at ressursbruken på internlogistikk tidligere var svært stor, men lite effektiv.
Svenske AH Automasjon ble valgt som leverandør både når det gjaldt MES (Manufacturing Execution System) og utstyr. I tillegg er det investert i nytt multicolor lakkanlegg. Dette fører til en produksjon etter «kaos-prinsippet», uten omstillinger eller andre kapasitetshemmende hendelser. Produksjonsprinsippet er velkjent i for eksempel bilindustrien.
Les også: Ekornes er norsk robotmester
Kontinuerlige forbedringer
Stein Are Kvikne forteller under Automatiserings rundtur i fabrikken at det i løpet av noen uker ankommer en ny robotcelle fra AH Automasjon for montasje av stolkryss. I tillegg til automatiseringen på enkelte stasjoner langs linjen skal MES videreutvikles og utnyttes bedre i kommunikasjonen med operatørene langs linjen.
For SB Seating på Røros handler effektivisering om mer enn roboter og automatisk utstyr. Måten selskapet produserer på, en kombinasjon av manuelle arbeidsstasjoner og automatikk, krever spesielt godt samspill mellom operatører og utstyr.
– For å lykkes med dette trengs gode produksjonsstyringssystemer som hele tiden gir operatørene god beslutningsstøtte, fremhever Stein Are Kvikne.
Les også: VW har ansatt samarbeidsrobot
Dynamisk og robust
En stor utfordring ved linjebasert, sekvensiell montasje, er at alle operasjoner bør gjennomføres omtrent i samme takt. Det er i realiteten svært vanskelig å oppnå. Det store produktspekteret gir variasjoner i tidsbruk på arbeidsstasjonene, og operatører arbeider i ulikt tempo.
Kommende år skal det arbeides med å få styringssystemet MES til å generere informasjon til operatørene som en beslutningsstøtte. Dette skal gi en mer dynamisk tilpassing av operatørressursene gjennom arbeidsdagen.
Målet er at operatørene skal være der de trengs mest, til enhver tid. Dette er også viktig for å gi variasjon for operatører i en arbeidssituasjon som lett kan bli statisk og monoton.
SB Seating ønsker først og fremst et enkelt, robust og stabilt produksjonssystem som gir god OEE (Overall Equipment Effectiveness), og gode arbeidsforhold for operatørene.
Kvikne ser fortsatt et betydelig potensial i videreutvikling av operatørgrensesnittet HMI (Human Machine Interface). SB Seating benytter et OEE-analyseprogram fra Svenske Axxos, men de er foreløpig i tidlig fase med dette verktøyet.
Les også: Sprer ferskvare på en helt ny måte med roboter
The never ending story
Han forteller at kultur for kontinuerlige forbedringer er helt nødvendig.
- Konkurransen er like knallhard i denne bransjen som i de fleste andre, sier Kvikne.
SB Seating deltar i flere utviklingsprogrammer, blant annet i NextGen Robotics og ARMS (Arena for masseproduserende skreddersøm) som begge er i regi av SINTEF. ARMS er en gruppe bedrifter som skal videreutvikle ferdighetene innen «masseprodusert skreddersøm tilpasset norske forhold». Målet er å bli best på å utnytte de konkurransefortrinnene som norske bedrifter har.
Les også: Automatiserings innsiktsartikkel om robotisering
Amerikansk guru på besøk
Torbjørn Iversen er Senior Vice President Manufacturing Operations i SB Seating på Røros. Han forteller at de i vår hadde besøk av amerikaneren B. Joseph Pine som er en av de virkelig store guruene på masseprodusert skreddersøm. Han har blant annet skrevet boka Mass Customization: The New Frontier Competition. Han ble meget imponert over det han fikk se i fabrikken på Røros.
B. Joseph Pine uttalte etter besøket i fabrikken:
– It’s relentless focus on eliminating inventory and producing inventory and delivering all orders on the same day that it confirms delivery of those orders, makes SB Seating one of the premier mass customizers in the world.
Torbjørn Iversen legger til:
– Vi skal ikke bli selvgode, men vi skal hele tiden tenke nye produkter, nytt design og nye måter å produsere på. Den eneste livsforsikringen vi har er oss selv og vår innsats. Skal man drive industri i Norge er det ikke nok å være best lokalt. Uttalelsen fra B. Joseph Pine tyder på atvi har gjort noe rett, og det er en god vitamininnsprøytning for oss videre.
B. Joseph Pine er en internasjonalt anerkjent forfatter, foredragsholder og ledelsesrådgiver for blant annet Fortune 500 (toneangivende amerikansk økonomisk tidsskrift). Han har forelest ved en rekke anerkjente universiteter.
Les også: Robot kjører pick'n place-sykluser på 0,31 sekunder
Utenlandsk eierskap er ok
Ratos AB ble i 2007 de nye eierne av HÅG, men Torbjørn Iversen har ikke vært videre bekymret for etter eierskiftet.
- Uansett hvem som eier, må selskapet levere lønnsomhet.
Svenske Ratos AB, som eier SB Seating AS, er en langsiktig industriinvestor. Det norske selskapet omsetter for ca. 1 milliard kroner og leverer gode resultater. HÅG-stolene som produseres på Røros står for 58 prosent av omsetningen. Det gir fabrikken både styrke og konkurransekraft.