Scanrope er en av landets eldste industribedrifter og slekter på Tønsberg reperbane som startet i 1796. Den tradisjonsrike bedriften sendte fredag ut pressemelding om at produksjon av kabler og kontrollkabler blir lagt ned.
27 ansatte ved bedriften mister jobben som følge av dette.
Les også: Tønsberg kan miste verdens største kablingsmaskin
Sviktende marked
Det er dårlige markedsutsikter som har fått bedriften til å endre strategi. For kabelmarkedet merker bedriften blant annet lavere investeringer på norsk sokkel.
– På grunn av dårlige markedsutsikter for Cabel og Umbilical, er vi dessverre nødt til å gå til oppsigelse av mellom 27 personer, de aller fleste i Tønsberg, skriver administrerende direktør Tore Matre i en epost til Teknisk Ukeblad.
Personene har vært ute i en forlenget permisjon i håp om at markedet skulle bli bedre.
– Det ser ikke ut som dette kommer til å skje i nærmeste fremtid, og det ble nødvendig med oppsigelser fra 1. september. Dette er selvsagt beklagelig, forteller han.
Endringen gjør også at all aktivitet ved Asker-kontoret flyttes til Tønsberg.
Fortøyning igjen
Utsiktene i markedet for såkalt mooring, altså store offshore fortøyningssystemer, er imidlertid bedre, og bedriften vil nå konsentere seg om dette. Innenfor dette markedet produserer de fibertau, spiraltau og 6-slåtte ståltau.
– Det er imidlertid lyse utsikter for mooring. Denne produksjonen går for fullt, skriver han.
Bedriften holder nå på å produsere verdens største fortøyningssystem til FLNG skipet Prelude.
– Dette er et prestisjeprosjekt som også åpner dører til nye spennende markeder, forteller Matre.
Utvidet i 2006
Bedriften utvidet kablingslinjen i 2006 med blant annet en ny kablingsmaskin og karusell for lagring av kabler. Det er denne produksjonen som nå blir lagt ned.
Dette utstyret blir nå trolig solgt, ifølge direktøren.
Kablingsmaskinen til produksjonen som nå blir lagt ned ble i 2007 åpnet av daværende næringsminister Dag Terje Andersen.
– Scanrope bør stå som et eksempel på bedrifter som klarer å omstille seg. Bedriften som har en 211 år lang historie har beveget seg fra hamp til kunnskapsprodukter og er i stand til å møte fremtidens krav, sa Andersen da han startet maskinen.
Les også:
Her prøveskyter Forsvaret det nye mobile luftvernet