SD-anlegg får tre nivåer for sømløs integrasjon

Schneider Electric mener trelagsarkitektur for byggautomatisering er den hellige gral når det gjelder sømløs integrasjon.

Avdelingsleder Nariman Fakhreaee presenterer den nye automatiseringsserveren med en håndfull I/O-moduler foran selskapets kommende hovedkontor på Ryen i Oslo.
Avdelingsleder Nariman Fakhreaee presenterer den nye automatiseringsserveren med en håndfull I/O-moduler foran selskapets kommende hovedkontor på Ryen i Oslo.
15. nov. 2013 - 22:03
Vis mer

Avdelingsleder Nariman Fakhreaee forteller til Automatisering at selskapets nye byggautomatiseringsløsning SmartStruxure har tre nivåer.

Les også: Hotellets bookingsystem er sentralt i styringen av energiforbruket

To servernivåer

Slike styringssystemer har typisk to lag, undersentraler og toppsystemet, SD-anlegget eller Scada.

Kjært barn har mange navn. Schneider kjører videre med det laveste nivået. Samtidig introduserer selskapet to nivåer i automatiseringshierarkiet.

- Vi posisjonerer automatiseringsserveren, Automation Server (AS), som et nytt nivå over undersentralnivået. Det er Linux-baserte kontrollere, som bidrar til distribusjon av serverkapasitet over hele anlegget, forklarer Fakhreaee.

Øverst i hierarkiet troner pc-baserte enterprise-servere, Enterprise Server (ES), som knytter det hele sammen og kjører på Windows Server-plattform.

Les også: Bacnet-kontroller snakker også LON, DALI og KNX

Sanntids automatiseringsserver

Han trekker fram at begge servertypene i hovedsak kjører samme applikasjoner, og har den samme funksjonaliteten, med noen små variasjoner. Det er primært den sanntidsbaserte automatiseringsserveren (AS) som brukes for programmering av logikk og regulering, samt kommunikasjon mot undersentraler og annet feltutstyr.

- Åpenhet er sentralt. Derfor støtter automatiseringsserveren kommunikasjon på Bacnet, Lon og Modbus samtidig, både konvensjonelle varianter basert på trådpar og på industrielt Ethernet, forteller avdelingslederen. Han legger til at det finnes gatewayer mot KNX, Mbus og DALI.

Les også: Rica-hotell blir grønt ved hjelp av skikkelig driftskontroll

Beholder eldre utstyr

 

Selskapet byr på gode resepter for migrering av eldre undersentraler og SD-anlegg, men Fakhreaee understreker at produkter fra TAC serien og Satchwell Sigma skal leve videre:

- Ingen av systemene har fått en sluttdato, sier han.

Automatiseringsserveren er modulær, med I/O-moduler som koples på sentralenheten. Tenk Lego-klosser. Det kan være inntil 30 I/O-moduler per server, og grensen er satt ved 464 signaler per kontroller. Det meste av standard signalgrensesnitt skal være på plass.

- Man kan styre et lite anlegg med kun én automatiseringsserver. Det er altså ikke behov for en pc-basert enterprise-server for de minste applikasjonene, kommenterer Fakhreaee.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også: Bevegelsesdetektor får Dali, 0-10V og advarsel før lyset slukkes

Lik brukeropplevelse



Leverandøren regner nok med at majoriteten av kundene har bruk for flere automatiseringsservere, og da bør man ha minst én enterprise-server (ES) for å sy alt sammen. Her ligger funksjonalitet for langtidslagring og rapportering.

Toppnivået snurrer som nevnt på Windows Server-plattform, men verken utviklere eller vaktmestere skal merke noen forskjell om de er inne på den Linux-baserte automatiseringsserveren.

- Brukergrensesnittet er helt likt, sier avdelingslederen.

Sømløs styring

Ifølge Fakhreaee har sømløs integrasjon på funksjonelt plan vært den store drivkraften i utviklingen av byggautomatiseringssystemet SmartStruxure.

Det skal kommunisere med undersentraler av ulike generasjoner og fra forskjellige leverandører. Integrasjon mot IT-systemer skal være vel så viktig, der kan det være mye snacks å hente. Support for internettbaserte protokoller skal gjøre vei i vellinga.

- Systemet støtter blant annet flere varianter av webtjenester, såkalte Web Services, forteller Fakhreaee.

Han viser oss hvordan han bruker webtjenester for å linke seg til en standard værmeldingstjeneste. De ulike signalene, for eksempel vindretning og temperatur, kan brukes både som variabler i styringslogikken og for visualisering.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.