BYGG

Se Munchmuseets 13 etasjer støpes på 33 døgn

Brukte 700 tonn armering og 3.000 kubikkmeter betong.

18. jan. 2017 - 15:44

I løpet av 33 døgn ble 13 etasjer på til sammen 57,4 meter støpt på det nye Munchmuseet i Bjørvika. 

For at det skulle være mulig har 50 mann jobbet på hvert skift døgnet rundt i november og desember.

– Gliden gikk som planlagt, og alle som var med har gjort en svært god jobb, forteller prosjektleder Bente Lillestøl i Veidekke til Teknisk Ukeblad. 

Nøye planlegging

Metoden, som kalles glidestøp, er hentet fra oljenæringen, og museet skal være en av de mest avanserte og største landbaserte glidestøpene som har blitt gjennomført i her i landet. 

Lillestøl forteller at arbeidet krevde svært god planlegging før støpen ble satt i gang. 

– For å få en vellykket glid er det svært viktig å planlegge godt. Vi startet prosessen med planlegging sammen med underentreprenør, byggherre og rådgiver allerede i juni, sier hun.

Alle komponenter som skal inn i gliden må nemlig være klarlagt nøyaktig på forhånd, kjøpt inn og lagret på anlegget i riktig rekkefølge i forhold til når de skal inn i gliden. I tillegg må armeringen tilrettelegges for glid.

– Det er også viktig å ha planer for all bemanning, og alle som skal delta som betongleverandør og betongpumper, og opplæring av alle som deltar her. Dette jobbet vi med helt fram til oppstart. Når gliden kom i gang, gikk denne bra. Det var en jevn hastighet på glideformen, og det ble svært fine betongoverflater, sier Lillestøl.

Ulike etasjehøyder

Museet er bygget på en gammel kaikonstruksjon og pelet ned til fjellet med 311 peler. Det består så langt av omlag 700 tonn armering og 3.000 kubikkmeter betong. 

Valget om å glidestøpe museet er tatt på grunn av byggets arkitektoniske uttrykk. 

Museets utforming, med ulike etasjehøyder i alle etasjer ville nemlig gjort det vanskelig å benytte seg av andre metoder, som tradisjonell klatreforskaling.

– I så fall hadde vi måtte bygge om formen for hver etasje, noe som ville vært både tidskrevende og dyrt, har prosjektsjef Jard Bringedal i ÅF Advansia tidligere sagt til Teknisk Ukeblad.

Utradisjonelt museum

Selv om glidestøp ikke er den vanligste måten å føre opp bygg i Norge på i dag, er metoden godt kjent, og mye brukt. 

– Det finnes bygg i Oslo som er ført opp på denne måten for 40 til 50 år siden. I tillegg er glidestøp veldig vanlig til store oljeplattformer i olje- og gassnæringen og til brufundamenter når det bygges bruer, fortalte Bringedal. 

Det er ikke bare støpemetoden til det nye museet som skiller seg fra det som er vanlig. 

Det nye Munchmuseet skiller seg fra de fleste andre tradisjonelle museer ved at museets hovedfunksjoner er organisert i høyden i stedet for på et horisontalt plan.

Planene videre

Nå som glidestøpen av museet er ferdig, er Veidekke i gang med råbygget. 

– Vi har startet med å bygge dekker og innervegger inne i den store konstruksjonen som er glidd opp, forteller Lillestøl. 

I tillegg har de starter med betongkonstruksjoner og stålkonstruksjoner på utsiden av høybygget.

– Råbygget skal være ferdig tidlig i 2018. I sommer skal også fasadearbeidene starte og til høsten starter innvendige arbeider, sier Lillestøl. 

Etter planen skal hele museet vært klart til åpning i 2020. 

r på før man er i gang: Bygger prestisje-prosjektene på vanskelig grunn

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.