ENERGI

Seier for solcelleprosess

Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
11. aug. 2004 - 09:36

Selskapet fikk prisen for sin unike prosess for å fremstille silisium til solceller med en miljøvennlig og kostnadseffektiv metode.

Prosessen er utviklet av Jan Reidar Stubergh og kan også brukes til å gjøre produksjonen av hydrogen rimeligere.

Stubergh er til daglig førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo (HiO), avdeling for ingeniørutdanning. Han forsker på solenergi og underviser i miljø, kjemi og geologifag. Han er også daglig leder i NSR.

Stubergh har utviklet en metode med elektrolyse for å lage silisium til solceller i store volumer. I dag er det skrapsilisium fra produksjonen av halvledere som brukes til solcelle paneler.

- Vår metode åpner for en langt rimelig produksjon av solceller, sier han. I utviklingsarbeidet har han hatt hjelp fra både Høgskolen, Sintef og IFE for å komme frem til en prosess som kan brukes i stor skala.

Nå gjenstår å få kapital til å kommersialisere resultatene. Stubergh bekrefter at de har vært i samtale med både Hydro og Årdal kommune som gjerne ser at produksjonen etableres der.

- Prosessen er nær beslektet med elektrolyse av aluminium bortsett fra at vi har en fordel av å ha et produkt som har langt høyere pris, sier han.

Fra vann til vann

I konkurransen ble det delt ut to andrepriser på 25.000 kroner til Aqualyng for energigjenvinning i produksjon av ferskvann fra saltvann. Prosessen reduserer energibruken med 30 til 60 prosent.

Den andre prisen gikk til Trondheimsfirmaet Nacre for sitt produkt Parat, som er et intelligent hørselsvern med mulighet for kommunikasjon.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.