MANDAL: Teknisk Ukeblad var med på den siste testen i Norge før det seismiske fartøyet Hugin seilte til Angola.
Mannskapet var et lite FN med rundt 40 spesialister og ingeniører fra et titall land.
Brorparten av dem tok oppdraget for å være med på noe nytt. Kaptein, styrmann og maskinist med dekkmannskap var i mindretall i et teknologifokusert fagmiljø til havs.
Første ute
Oppdraget i Angola er det første med Seabirds nodeteknologi Case System.
Hugin er det eneste permanent utrustede skipet med dette systemet på de syv hav.
Det kan operere på dypt vann og i områder med vanskelig tilgjengelighet der tradisjonelle seismiske fartøyer har problemer; på eksisterende oljefelt og nær oljeplattformer og undervannsinstallasjoner.
400 datainnsamlere
Skipet har plass til 400 noder som med bæreplattform veier 160 kilo hver.
Infrastrukturen på akterdekket er skreddersydd til nodene. Etter at de har samlet inn informasjon fra havbunnen, blir de løftet om bord.
De innsamlede data overføres til datamaskiner om bord. Nodene blir vasket og satt på plass i lagerrommet, klare for å settes ut igjen i en helautomatisert operasjon.
Fjernstyrt
I et mørkt hjørne av operasjonsrommet, vegg i vegg med nodelageret, sitter to karer med finstilt motorikk i hendene. De styrer ROV-en (Remotely Operated Underwater Vehicle) i utplasseringen og hentingen av nodene.
Kameraer på undervannsroboten gjør det mulig å operere i mørket på mer enn tusen meters dyp. En vegg av skjermer viser operasjonen fra forskjellige vinkler. Nodene løftes ut av beholderen og settes ned på bunnen med små bevegelser i joystick.
Teamarbeidet med det maritime mannskapet på broen er avgjørende for at operasjonen skal fungere. Havstrømmer kompliserer. Forsvinner roboten eller noder, koster det dyrt.
Ser mer
– Jeg har spesialisert meg på å navigere og posisjonere ROV-en. Presisjon i posisjoneringen er kritisk for kvaliteten på innsamlede data.
Det nye systemet gjør det mulig å fremskaffe seismiske målinger fra installasjoner som før ikke var tilgjengelige for kundene våre, forklarer Mark Payne, sjefnavigatør for ROV-en.
– På dypet hender det at vi ser dyr vi ikke ante eksisterte, sier han.
Endelig gjennombrudd
Ti år med utvikling og testing ligger bak nodeteknologien Case System for seismiske målinger.
SeaBird Exploration overtok i 2006 firmaet SeaBed Geophysical AS i Trondheim. SeaBed hadde før overtakelsen jobbet i ti år med teknologien.
Firmaet utførte en vellykket kartlegging av havbunnen for Pemex i Mexico i 2004, men manglet midler til å bringe systemet videre til å utruste fartøyer for permanente operasjoner. SeaBirds overtakelse gjorde dette mulig.
– Det er et stort øyeblikk å oppleve systemet i funksjon om bord på skipet etter å ha sittet med det i så mange år på tegnebordet, sier Fredrik Næs, utviklingssjef med base i Trondheim og 23 års erfaring fra seismiske målinger.
– Stort å oppleve entusiasmen og iveren for å løse utfordringene om bord. Vår erfaring er at integreringen og samarbeidet mellom folkene i feltet og utviklingsingeniørene på land er nøkkelen til suksess, sier Næs.
Erfaringene fra Angola
Etter et halvt år i operasjon utenfor kysten av Angola er det mulig å snakke om erfaringer fra seismiske målinger med systemet.
– Innsamlingen av data via noder har så langt gitt lovende resultater når det gjelder kvalitet, spesielt med anvendelse av skjærbølger. Disse bølgene kan gi detaljert informasjon om sammensetning av bergarter og om reservoarer som ikke kan fremskaffes med bruk av vanlige trykkbølger som primært brukes ved seismiske målinger. For å kunne registrere skjærbølger er det nødvendig med sensorer på havbunnen fordi disse bølgene ikke kan registreres av hydrofonstreamere som taues like under havflaten, forteller Thor Higraff, leder for oppdraget i Angola. Han har base i Dubai, som er SeaBirds største utekontor.
– Det ville vært en overdrivelse å si at oppstarten i Angola har gått helt problemfritt. Operasjonen med utplassering og innhenting av noder på 1300 meters dyp har bydd på utfordringer i oppstartsfasen, sier Higraff.
Big Bang
I det åpne rommet akterut på skipet henger rader med 14 luftkanoner som sender ut korte pulser med trykkluft. Richard Lycett fra England er «Gunner», en erfaren kar som har jobbet offshore i Australia, Mexicogolfen og Nordsjøen før Angola.
– Luftkanonene må være synkronisert ned til et par millisekunder for at skytingen av luft mot havbunnen skal skape riktige seismiske bølger. Jeg kaller meg selv sjefen for «Big Bang» om bord, sier Lycett.
SeaBird Exploration håper det blir mange «smell» og målinger fra Hugin fremover. I hvilken grad en synkende oljepris vil påvirke etterspørselen, er usikkert.
Hugin har vært i jobb siden jomfruturen for et halvt år siden.