OLJE OG GASS

Selvdestruerende plugg kan spare 14 riggdøgn

Disappearing Tubing Hanger Plug knuser seg selv - og sparer operatørene for dyr leie av rigg.
Disappearing Tubing Hanger Plug knuser seg selv - og sparer operatørene for dyr leie av rigg. Bilde: TCO
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
13. sep. 2013 - 12:37

Den er laget av glass, den innehar en kommunikasjonsport, og åpnes og pulveriseres ved trykkmanipulering fra overflaten.

I tillegg; den kan spare oljeselskaper for titalls millioner kroner for hver brønn.

Nå vil det norske selskapet TCO, som har utviklet den selvdestruerende pluggen, få systemet inn på norsk sokkel og ut i verden.

Les også: – Kan øke oljeutvinningen fra 35 til 95 prosent

Spilleregler endres

Pluggen det er snakk om kalles «Disappearing Tubing Hanger Plug» (DTHP), og brukes i forbindelse med brønntesting av subseabrønner.

Metoden som brukes i dag er omstendelig og tar lang tid for oljeselskapene. TCOs plugg endrer spillereglene ved at den gir væskekommunikasjon forbi pluggen med en «bypass», samtidig som den kan kjøres som en normal glassplugg.

I tillegg kan dette gjøres fra FPSO eller lette intervensjonsfartøy, som igjen frigjør dyre rigger.

Silje Tjelta Valskaar i TCO forklarer forskjellen på dagens metode og TCOs metode.

Les også: Oljen på havbunnen er verdt 5000 milliarder

Dyre riggdøgn

– I dag, når man skal montere subsea juletre, kjøres det ned grunnsatte wirelineplugger for å få en barriere i brønnen. Man tar av blowout preventeren (BOP), installerer juletreet på brønnhodet, og monterer BOP-en igjen. Etter at juletreet er installert, må man kjøre workover riser (overhalingsstigerør, red.anm) for å gå inn i brønnen og hente ut den grunnsatte pluggen med wireline. Dette kan ta opp til 7-10 dager med riggen, avhengig av vann, dyp og type kontrollutstyr, sier Silje Tjelta Valskaar i TCO til Teknisk Ukeblad.

Det var dette forbruket av dyr riggtid som gjorde at ideen om den selvdestruerende pluggen dukket opp.

Og hovedutfordringen var ifølge TCO å få en plugg som både kunne kjøres i åpen posisjon, lukkes og deretter cycles åpen direkte fra FPSO eller lette intervensjonsfartøy slik at man ikke må benytte riggen. Ved cycling menes at man trykker opp og blør av brønnen.

Les også: Kutter stål med vann – under vann

Væskekommunikasjon

– Vi kunne ikke bruke den standard glasspluggen vår til dette. Vi måtte komme opp med en løsning som ga væskekommunikasjon forbi pluggen, samtidig som vi kunne kjøre pluggen som en tradisjonell preinstallert glassplugg. DTHP løser dette.

– Pluggen kjøres i brønnen preinstallert som en del av produksjonsrøret. Den er da plassert i toppen av kompletteringsstrengen, like under tubing hangeren. Her settes den i åpen posisjon. Da tillater man kommunikasjon med brønnen gjennom den åpne «bypassen». På denne måten kan brønnen trykktestes og pakninger kan settes. Alle normale operasjoner for komplettering og trykktesting kan gjøres med denne applikasjonen, forteller hun.

Les også: Høy komfort i offshorearbeidernes nye hotell

Pluggen gjenkjenner trykk

–Når man skal installere juletreet på toppen av brønnhodet, kan man stenge «bypassen» i pluggen gjennom en bestemt sekvens av trykkpulser påført som hydraulisk væsketrykk. Når korrekt sekvens er gjenkjent av pluggen, vil «bypassen» stenge. Man kan da teste at barrieren er ok og deretter ta ned BOP-en. Når juletreet er installert trykkes brønnen opp til en ny, på forhånd satt trykksekvens og ved korrekt sekvens åpnes pluggen, forklarer hun.

Åpningen skjer ved at det interne knusesystemet i glasspluggen aktiveres, slik at glasset pulveriseres og forsvinner.

– Brønnen er da klar til produksjon uten fordyrende kjøringer av BOP og wirelineutstyr for å trekke pluggen. Besparelsene er typisk i størrelses orden 7-10 millioner dollar per installasjon– Vi har gjort vellykkede operasjoner med pluggen i Vest-Afrika. Der regnet de med at det ble bespart 7-10 riggdøgn. I Sør-Amerika kan dette komme opp i 14 døgn på grunn av dypere vann, forteller Silje Tjelta Valskaar i TCO. , sier hun videre.

Les også: Slik blir Norge uten ny olje

Skal spre pluggen

TCO-pluggen er utviklet av administrerende direktør Morten Lerbrekk og Viggo Brandsdal ved utviklingsavdelingen i Ytre Arna. Pluggen er tiltenkt installasjoner med vertikale subsea juletrær på denne typen brønner.

– Planen videre nå er å spre produktet videre på det norske og internasjonale markedet. Da må vi få vist frem hvilken verdi dette kan ha, sier Silje Tjelta Valskaar.

Kan spare 14 riggdøgn

– Vi har gjort vellykkede operasjoner med pluggen i Vest-Afrika. Der regnet de med at det ble bespart 7-10 riggdøgn. I Sør-Amerika kan dette komme opp i 14 døgn på grunn av dypere vann, forteller Silje Tjelta Valskaar i TCO.

Besparelser av riggdøgn er meget gunstig for oljeselskapene, da prisen for en rigg gjerne ligger på flere millioner kroner i døgnet.

Les også: Ny rigg skal kunne operere i to meter arktisk is

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.