NETTARKIV

Selvplukk på havdypet

2. aug. 2000 - 12:40

I midten av september vet geologene om det er mer olje eller gass å hente ut fra Vøringplatået rundt 370 kilometer utenfor Brønnøysund i Norskehavet. I sommer har geologer fra TGS-Nopec og Volcanic Basin Petroleum Research (VBPR) gjort seismologiske undersøkelser og hentet opp sedimentprøver fra nærmere 3000 meters dyp. Prøvene kan gi svar på om om det kan være lønnsomt å starte prøveboring.

Marginene strekkes

– Vi er stolte over av at vi har klart å hente opp så gode prøver fra hele 3000 meters dyp. – Når vi kommer så dypt strekkes teknologien og marginene langt, sier forsker Sverre Planke hos VBPR.

Prøvene og de seismiske dataene avslører at eldre sedimenter kan komme opp mot havbunnen langs Vøringmarginen. På prøvetakingsstedet ligger tertiær- og krittavsetningene eksponert på havbunnen som følge av lokal flankehevning etter oppsprekkingen av Norskehavet.

– Det er uvanlig at slike sedimenter ligger åpent på havbunnen. Vanligvis må vi bore 2–3 kilometer nedover for å finne dem, mens her var det nærmest bare å plukke, sier markedsdirektør Jørn Christiansen hos TGS-Nopec.

Dårlig kartlagt

De ytre bassengene på Vøring og Møre er aktive oljeutforskingsområder. Den komplekse geologien i sørvestlige Vøring og nordvestlige Mørebassenget er imidlertid dårlig kartlagt. Det er ingen nærliggende brønner, og ingen har tidligere tatt prøver av havbunnen ettersom området har vært dårlig seismisk kartlagt.

– Saga gjorde noen prøveboringer på Hjellarryggen litt lenger nord, men disse bergartene var tørre. BP fant gass i Nyk-brønnen, også det lenger nord, men foreløpig ikke i drivverdige mengder.

Viktig informasjon

Foreløpige analyseresultater av prøvene vil gi viktig informasjon om hydrokarbonpotensial, bassengdynamikk, paleomiljø i kritt-eocen, varmestrøm og vulkanisme i de ytre Vøring- og Møre-bassengene.

Toktet skal følges opp med videre undersøkelser av prøvematerialet og seismiske data. Toktrapporten vil inneholde resultater fra paleontologiske, sedimentologiske og geokjemiske analyser. Prøver av bergartene vil bli gjort tilgjengelig for de selskapene som er med i slutten av september. Lisensene i området er delt ut til Elf, Hydro, Phillips, RWE-DEA og Statens direkte økonomiske engasjement i Nordsjøen (SDØE).

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.