MOBIL

Ser du ikke poenget med trådløs lading?

Det gjør du sannsynligvis om ikke veldig lenge.

22. nov. 2012 - 15:25
Vis mer

Mobiltelefonen har i løpet av de siste ti årene gått fra å være noe " vi ringte og sendte meldinger med" til å bli et av de viktigste verktøyene vi har i hverdagen. Dette skjedde ikke over natten, men ved at det gradvis har dukket opp enkeltfunksjoner som har forandret måten vi bruker telefonen på.

Felles for veldig mange av funksjonene vi tar for gitt i dag, er at de i starten ble avfeid som en gimmick - både kamera og GPS kan plasseres i denne kategorien.

En funksjon som har blitt mye omtalt de siste månedene - mest på grunn av Nokia Lumia 920 - er trådløs lading.

LES OGSÅ: Nå kommer "trådløs HDMI"

Felles standard

Trådløs lading er slett ikke noen ny teknologi - Palm prøvde seg med dette for flere år siden, og du finner varianter av funksjonen i alt fra Nintendo 3DS til elektriske tannkoster.

Det som er interessant denne gangen er at flere mobilprodusenter ser ut til å mene alvor - og ikke minst at de har blitt enige om å bruke en universell standard: Qi. Dette betyr kort fortalt at du vil kunne lade alle telefoner med samme lader, uavhengig av merke.

Samsung er allerede godt i gang med sin egen lademodul, og Verizons HTC 8X-utgave har også fått teknologien på plass.

Nokias toppmodell, Lumia 920, leveres klappet og klar for å ta i bruk trådløse ladeplater, og du får kjøpt deksler som også gir lillebror Lumia 820 muligheten. 

Avgjørende tilgjengelighet

Det som gjør at mange omtaler trådløs lading som en ren gimmick i dag, er at det er begrenset hvor du kan bruke funksjonen. Du får kjøpt trådløse ladere fra blant annet Nokia, men disse egner seg best fast stasjonert på pulten hjemme eller på jobb, da de faktisk er vesentlig større enn vanlige ladere.

Men så er det heller ikke dedikerte ladere som gjør at vi har troen på denne teknologien - det er kombinasjonsproduktene, som på sikt vil føre til at du kan finne trådløse ladeplater de stedene du befinner deg.

Nokia har allerede vist frem en høyttalerdokk de har produsert i samarbeid med JBL (bildet nedenfor), som er et bra eksempel på hvilke muligheter som ligger i trådløs lading.

Når du legger telefonen din på denne sørger NFC for å aktivere lydoverføring visa Bluetooth, mens ladeplaten fyller opp batteriet ditt - uten at du trenger trykke på en eneste knapp eller koble til en eneste ekstra kabel.

LES OGSÅ: Slik tar du i bruk NFC



Når du kombinerer NFC, Bluetooth og trådløs lading har du plutselig et veldig interessant produkt.

Kaffe & lading

Da Nokia introduserte Lumia 920 annonserte de samtidig at de har inngått avtaler med flere kaffekjeder, blant annet Coffe Bean.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Disse avtalene innebærer at kafébordene skal utstyres med ladeplater. For å få et inntrykk av hvor praktisk dette er trenger du bare se for deg hvor mange telefoner som ligger på bordene på en hvilken som helst kafé uten lademuligheter i dag.

Dette er egentlig bare fantasien (og budsjettet) som setter grenser for hvor trådløs lading kan plasseres. Vi har en sterk mistanke om at du om få år finner denne muligheten både på offentlig transport, i din egen bil og på hotellrommet.

LES OGSÅ: Så mye bedre har mobilbatteriene blitt

Slik fungerer det

Trådløs lading kan muligens se ut til å være ren voodoo. Teknologien er imidlertid ganske enkel.

Qi-standarden benytter magnetisk induksjon for å lade batteriet i telefonen din. Selve ladeplaten har en spole som lager et magnetisk felt, og energien overføres ved at en spole i telefonen "plukker opp" denne energien.

Rent praktisk er det altså snakk om trådløs overføring av elektrisitet, men det er ingen fare for at du skal kunne få støt om du legger handa mellom mobilen og laderplaten. 

Qi-standarden inkluderer også kommunikasjon mellom laderen og enheten som lades. På den måten kan for eksempel mobiltelefonen be om mer eller mindre energi. 

Det er lagt opp til at det kan overføres energi med opptil 5 watt. Videre kan avstanden mellom spolene i telefonen og ladeplaten være maks 40 millimeter. I praksis er avstanden omtrent 5 millimeter. 

Det er mer enn 100 selskaper som har stilt seg bak Qi-standarden, inkludert Samsung, Nokia, HTC; Huawei, Motorola, LG, Sony, Belkin, og Energizer, for å nevne noen.

LES OGSÅ: Dette trenger du å vite om mobilstråling

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.