IBM står bak mange gjennombrudd på mikroskopifronten. Nå har forskerne ved det europeiske forskningssenteret deres i Zürich gjort det igjen.
Atomer
Det nye gjennombruddet innen mikroskopi gjør det mulig å se atomene inne i enkeltmolekyler.
Siden IBMs forskere i 1981 klarte å se enkeltatomer med sitt nytutviklede "scanning tunneling microscope" har de produsert en lang rekke gjennombrudd.
Det siste gjennombruddet er basert på såkalt atomic force microscopy som gjør det mulig å se inn i selve molekylene.
Det har lenge vært en slags mikroskopiens hellige gral og kan bli et viktig verktøy etter hvert som dimensjonene i nanoteknologien kryper ned i molekylskala.
– Vi har brukt mikroskopet til å se inn i hydrokarbonmolekyler og sett hvordan strukturen er bygget opp. Selve hydrogenmolekylet kan vi bare se ut fra bindingene fordi det er så ufattelig lite, sier Dr. Leo Gross ved avdelig for nanoskalafysikk ved IBM Research – Zürich til Teknisk Ukeblad.
Nytteverdi
– Hvordan veien går videre er for tidlig å si. Dette handler først og fremst om et gjennombrudd innen grunnforskning, men jeg kan se for meg at slik mikroskopi kan gi oss industrielle resultater på sikt. Jeg er sikker på at forskere som arbeider med utvikling av materialer til solceller og til katalysatorer kan ha stor nytte av å kunne se inn i molekylene, sier Gross.
Gross forteller at de har arbeidet med det nye mikroskopet i to år og at de allerede har mange ideer til hvordan de skal skape enda bedre resultater.